Πολιτισμός

Οι όμορφες Καρυάτιδες που «χάλασαν» τα προγνωστικά

2014-09-08-politismos-karyatides-amfipoli

Της Δήμητρας Μυρίλλα

Δύο Καρυάτιδες από θασίτικο μάρμαρο, μπροστά από τον δεύτερο διαφραγματικό τοίχο

και κάτω από το μαρμάρινο επιστύλιο ανάμεσα στις μαρμάρινες παραστάδες, περίμεναν τους αρχαιολόγους καθώς συνέχιζαν την ανασκαφή εντός του τάφου στον Τύμβο Καστά στην Αμφίπολη.

Ένα εύρημα, που λόγω της μοναδικότητάς του, τουλάχιστον στον ελλαδικό χώρο, προβληματίζει την επιστημονική έρευνα και θέτει νέα ερωτήματα, που πρέπει να απαντηθούν. Καρυάτιδες εμφανίζονται σε βασιλικό θρακικό τύμβο στο Σβεστάρι της Βουλγαρίας, ο οποίος χρονολογείται στον 3ο πΧ αιώνα και βρίσκεται στον κατάλογο μνημείων της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ουνέσκο.

Η πορεία της ανασκαφής και η εξέλιξή της έρχεται να διαψεύσει κάθε μέχρι τώρα «προγνωστικό» που ήθελε «σε λίγες μέρες» να ξέρουμε. Προγνωστικά που εκπορεύονταν τόσο από τον πρωθυπουργό, όσο και από την πολιτική ηγεσία προκειμένου να δημιουργήσουν ένα κλίμα μαζικής εθνικής παράκρουσης και ικανοποίησης.

Η πραγματικότητα είναι όμως ότι το μνημείο που αποκαλύπτεται στην Αμφίπολη επιβάλει τους δικούς του ρυθμούς και επιτάσσει την προσεκτική καταγραφή, τεκμηρίωση, αξιολόγηση, μελέτη και τελικά ερμηνεία. Κάτι, που όπως είναι φανερό, δεν μπορεί να μπει σε χρονοδιαγράμματα. Πολύ περισσότερο σε χρονοδιαγράμματα εξυπηρέτησης πολιτικών και εκλογικών σχεδίων.

Το πρόσωπο της δυτικής καρυάτιδας σώζεται σχεδόν ακέραιο, ενώ από την ανατολική λείπει. Οι καρυάτιδες έχουν πλούσιους βοστρύχους, που καλύπτουν τους ώμους τους, φέρουν ενώτια, και φορούν χειριδωτό χιτώνα. Το δεξί χέρι της μιας και το αριστερό της άλλης ήταν προτεταμένα, κίνηση, που σύμφωνα με την ενημέρωση του Υπουργείου Πολιτισμού, αποδίδεται από τους ανασκαφείς σε συμβολική αποτροπή όσων θα επιχειρούσαν να μπουν στο τάφο.

Επίσης, ένας τοίχος σφράγισης από πωρόλιθους μπροστά από τις Καρυάτιδες, ερμηνεύεται από τους ανασκαφείς ως ένα ακόμη χαρακτηριστικό της προσπάθειας των κατασκευαστών για την αποτροπή εισόδου στο μνημείο.

Πηγή: http://www.imerodromos.gr

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας