Πολιτική

“Ψωμί και τριαντάφυλλα”, για τις καθαρίστριες

2014-09-07-politiki-psomi-triantafilla

Ο πρωτοπόρος του πολιτικού κινηματογράφου Κεν Λόουτς έστειλε επιστολή αλληλεγγύης στις 595 απολυμένες του ΥΠ.ΟΙΚ

Του Γιάννη Μπασκάκη
Αναμφισβήτητα ο αγώνας των καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών έχει αναδειχτεί σε σύμβολο αντίστασης κατά της μνημονιακής λιτότητας, το οποίο ξεπερνά πλέον τα ελληνικά σύνορα. Επειτα από περίπου ένα χρόνο στον δρόμο, οι 595 γυναίκες έχουν γίνει αντικείμενο αναφοράς από μέσα ενημέρωσης παγκόσμιας εμβέλειας, όπως οι «New York Times», και τώρα βρίσκουν ακόμα έναν σημαντικό σύμμαχο. Δεν είναι άλλος από τον πρωτοπόρο του πολιτικού σινεμά Κεν Λόουτς, τον δημιουργό των ταινιών «Γη και Ελευθερία», «Ψωμί και Τριαντάφυλλα», «Ο άνεμος χορεύει το κριθάρι», «Γλυκά Δεκάξι». Τον σκηνοθέτη του κοινωνικού ρεαλισμού και της εργατικής τάξης.

Το «Ψωμί και Τριαντάφυλλα» μάλιστα πραγματεύεται τους αγώνες των καθαριστριών για εργασιακά δικαιώματα αλλά και το δικαίωμα να τα διεκδικούν. Ετσι, ο Κεν Λόουτς δεν θα μπορούσε να μείνει ασυγκίνητος από τον αγώνα των καθαριστριών στην Ελλάδα, που διεκδικούν καθημερινά το δικαίωμά τους στην εργασία. Σε ένδειξη αλληλεγγύης, τους έστειλε την ακόλουθη επιστολή:

«Είστε φοβερές!»
«Εμαθα από φίλους στην Αγγλία για την υπόθεσή σας. Τι ιστορία! Μας εμπνέει η δύναμη και η αποφασιστικότητά σας να αγωνιστείτε για τις δουλειές σας με αξιοπρεπείς μισθούς. Εχουμε κι εδώ πολλές υποθέσεις σαν τη δική σας, είμαι βέβαιος πως το γνωρίζετε. Η συνεχής πίεση για ιδιωτικοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών μας καταστρέφει τις υπηρεσίες και φέρνει φτώχεια και ανασφάλεια στους εργαζόμενους. Η Ευρωπαϊκή Ενωση και οι μεγάλες εταιρείες, που υποστηρίζονται από τους πολιτικούς, είναι φοβεροί εχθροί. Ομως, είστε κι εσείς φοβερές!».

Αφού τονίζει ότι «έχουμε ανάγκη να βοηθάμε ο ένας τον άλλο», ενημερώνει τις αγωνιζόμενες καθαρίστριες ότι ο σεναριογράφος του, Πολ Λάβερτι, ο οποίος, μεταξύ άλλων, έχει γράψει και το σενάριο του «Ψωμί και Τριαντάφυλλα», έρχεται στην Αθήνα στα τέλη Οκτωβρίου και ελπίζει να μπορέσει να συναντηθεί μαζί τους, δίνοντας έτσι τροφή για σενάρια περί νέας ταινίας…

«Είμαστε πολύ περήφανες που αυτός ο μεγάλος σκηνοθέτης ασχολείται μ’ εμάς. Είναι μεγάλη μας τιμή», λέει στην «Εφ.Συν.» η Ευαγγελία Αλεξάκη από τις καθαρίστριες.

Την αλληλεγγύη του προς τις 595 γυναίκες που εκδιώχθηκαν από τις δουλειές τους «για να παραδοθεί η υπηρεσία σε ιδιώτες υπεργολάβους» εκφράζει και το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Εναλλακτικών Συνδικάτων και Συνδικάτων Βάσης. Επισημαίνει, δε, την ανάγκη διεθνοποίησης και συντονισμού των αγώνων, καθώς και δημιουργίας δικτύων υποστήριξης και αλληλεγγύης μεταξύ των εργαζομένων προκειμένου να υπάρξει ένα μέτωπο «ενάντια στις πολιτικές που μειώνουν τους μισθούς, περικόπτουν τις υπηρεσίες, τιμωρούν τη φτώχεια και ποινικοποιούν τους αγώνες. Πολιτικές που εφαρμόζονται τοπικά στο πλαίσιο μιας συνολικής πολιτικής που βασίζεται αποκλειστικά και μόνο στο κέρδος των ελαχίστων».

Το Ευρωπαϊκό Δίκτυο θα προωθήσει υποστηρικτικές δράσεις σε διάφορες χώρες στη διάρκεια της εβδομάδας διεθνούς αλληλεγγύης -από 15 έως 22 Σεπτεμβρίου- και καλεί όλες τις ευρωπαϊκές κοινωνικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις να πραγματοποιήσουν τις δράσεις υποστήριξης που θα επιλέξουν.

Πηγή: http://www.efsyn.gr

banner-article

Ροη ειδήσεων