Κόσμος

Βενιζέλος: Οι πέντε άξονες για τη χώρα και το δίλημμα των επόμενων μηνών

2014-09-07-Ellada-Venizelos-DETH

Το δίλημμα των επόμενων μηνών έθεσε ο Ευ.Βενιζέλος, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην 79η ΔΕΘ.

Στην εισαγωγή του ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι οι επόμενοι μήνες μέχρι την εκλογή Προέδρου είναι κρίσιμοι.

Το δίλημμα που έθεσε: αν θα κεφαλαιοποιήσουμε τις θυσίες του ελληνικού λαού ή αν θα τα θέσουμε όλα αυτά σε αμφισβήτηση με κίνδυνο να βρεθούμε πολύ κάτω από το μηδέν.

Αρχικά, παρουσίασε τους πέντε άξονες για την εθνική στρατηγική:

 

Απαλλαγή από το μνημόνιο
Πολιτική και θεσμική σταθερότητα
Παραγωγική ανασυγκρότηση με εθνική αναπτυξιακή συμφωνία στην οποία θα συμμετάσχουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι (εργαζόμενοι, άνεργοι, αγρότες, τράπεζες)
Στήριξη των ευπαθών ομάδων
Η Ελλάδα μέσα στην Ευρώπη και στον κόσμο. «Ζούμε σε έναν κόσμο επισφαλή και ανασφαλή» τόνισε χαρακτηριστικά.

Στην ερώτηση «ποιου ΠΑΣΟΚ είναι πρόεδρος» ο κ. Βενιζέλος είπε ότι δεν έχει σκοπό να μιλήσει για τα εσωκομματικά, παραπέμποντας στην ομιλία του την Τετάρτη στο Ζάππειο.

Τόνισε πάντως ότι το ΠΑΣΟΚ σφράγισε τη Μεταπολίτευση, έκανε όμως και σοβαρά λάθη για τα οποία ανέλαβε την ευθύνη.

Επανέλαβε ότι το κόμμα σήκωσε το βάρος του 2009 μόνο του («κακώς το σήκωσε μόνο του»), διερωτώμενος γιατί το ΠΑΣΟΚ που σήκωσε το βάρος είναι στη γωνία, ενώ τόσο η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ «ως ένα άγουρο ΠΑΣΟΚ» -όπως το χαρακτήρισε- αντιμετωπίζονται ως κόμματα εξουσίας.

Σε άλλη ερώτηση για το αν το κόμμα θα έχει πρόβλημα συνοχής στο εξής εν όψει κρίσιμων ψηφοφοριών στη Βουλή (με αφορμή όσα έγιναν τη Δευτέρα στην εκδήλωση του Ιδρύματος «Ανδρέας Παπανδρέου), ο κ. Βενιζέλος ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει βουλευτής στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ που δεν θα ψηφίσει Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Για το αν αισθάνεται απειλή από τον Γιώργο Παπανδρέου, είπε ότι ότι «στο ΠΑΣΟΚ υπάρχει χώρος για όλους, αλλά έθεσα έναν όρο: να ψηφίζεις ΠΑΣΟΚ στο παραβάν».
Για το θέμα του Προέδρου είπε ότι υπάρχουν πολλά κατάλληλα πρόσωπα. Περιέγραψε μάλιστα το προφίλ: σύμβολο ενότητας, ρυθμιστής του Πολιτεύματος, ο άνθρωπος που κινητοποιεί τα αισθήματα του τόπου, το πρόσωπο της χώρας στο εξωτερικό.

«Να είναι δημοκράτης, αξιοπρεπής άνθρωπος. Δεν έχει σημασία από πού προέρχεται. Φυσικά θα προτιμούσαμε ένα πρόσωπο από τον προοδευτικό χώρο. Αλλά ο κύριος Κωστής Στεφανόπουλος δεν ήταν ένας εξαιρετικός Πρόεδρος;» αναρωτήθηκε.

Στο πλαίσιο άλλης ερώτησης, υπενθύμισε ότι η ψηφοφορία για την προεδρική εκλογή είναι ονομαστική και φανερή. «Το τι θα ψηφίσει ο καθένας θα το ακούσει ο λαός. Δεν υπάρχουν συνωμοσίες και αδιαφάνεια. Ο καθένας θα αναλάβει την ευθύνη του».

Αναρωτήθηκε, πάντως, ποια βεβαιότητα έχει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι «αν οδηγηθεί η χώρα σε περιπέτεια, αυτό θα του βγει σε καλό εκλογικά; Εμείς πάντως, δεν είμαστε αφελείς, είμαστε έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα. Αλλά θα σπαταλάμε δυνάμεις για αυτό;»
Σε κάθε περίπτωση συμπλήρωσε ότι είναι ανοιχτή η πρόσκληση προς τον ΣΥΡΙΖΑ να συμπράξει στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Κλείνοντας τις ερωτήσεις για την προεδρική εκλογή, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα εκλεγεί Πρόεδρος, «γιατί ο θεός της Ελλάδας είναι πιο ισχυρός από τον τυχοδιωκτισμό και την ανοησία» και εξηγώντας πως, όταν έχεις να αντιμετωπίσεις τον τυχοδιωκτισμό και την ανοησία, χρειάζεσαι και τύχη και «μεταφυσική ενίσχυση».

Για τις φοροελαφρύνσεις που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι όσα ανακοίνωσε ο κ. Σαμαράς είχαν συζητηθεί και συμφωνηθεί με το ΠΑΣΟΚ στο πλαίσιο της συγκυβέρνησης.

«Αυτά που ανακοινώθηκαν είναι τα αμέσως εφικτά» συμπλήρωσε, φέρνοντας ως παράδειγμα τη μείωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης με δεδομένο ότι το μέτρο δεν απέδωσε.

Συμπλήρωσε ότι η μείωση στο πετρέλαιο θέρμανσης ήταν το καλύτερο που μπορούσε να γίνει βάσει των δημοσιονομικών, υπενθυμίζοντας ότι διατηρείται το επίδομα θέρμανσης.

«Προφανώς θα υπάρξει θεαματική μείωση της έκτακτης εισφοράς και προφανώς θα υπάρξει περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ για τα ξενοίκιαστα και μη ηλεκτροδοτούμενα» συμπλήρωσε.

Άφησε πάντως και μια αιχμή: «Προφανώς καταλάβατε όλοι τι ήταν ο ΕΕΤΗΔΕ και πολλοί τον νοσταλγούν τον ΕΕΤΗΔΕ».

Επανέλαβε ότι δεν υπάρχει ζήτημα ομαδικών απολύσεων, ενώ για το ασφαλιστικό είπε ότι χρειάζονται πολλές δόσεις για τα χρέη των επιχειρήσεων, ώστε να ενισχυθεί η ρευστότητα των Ταμείων.

Για τις επαφές στο Παρίσι με την τρόικα, ξεκαθάρισε ότι η συμβολή των συνομιλιών που έγιναν στη γαλλική πρωτεύουσα ήταν σημαντική. «Ούτε περιμέναμε να λυθούν εκεί όλα τα θέματα, ούτε να ληφθούν όλες οι αποφάσεις».

Για το θέμα της κεντροαριστεράς επανέλαβε ότι το ΠΑΣΟΚ απευθύνεται σε όλους χωρίς προαπαιτούμενα, αλλά ξεκαθάρισε ότι «δεν είμαστε ουρά ούτε συμπλήρωμα» κανενός.

Για το αν από το συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης θα προκύψει νέα ηγεσία, απάντησε: «Οι ηγέτες δεν βγαίνουν μέσα από εσωκομματικές διαδικασίες, αλλά βγαίνουν μέσα από το καμίνι της Ιστορίας».

Σχολιάζοντας τα όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας στο Κόμο της Ιταλίας, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι δυσκολεύεται να παρακολουθήσει τις θέσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, αφήνοντας όμως αιχμές για τα όσα είπαν στελέχη περί αποχώρησης της χώρας από το ΝΑΤΟ.

«Αν η χώρα φύγει από το ΝΑΤΟ βλάπτονται τα συμφέροντά της καίρια» προειδοποίησε.

Για τα περί μονομερούς διαγραφής του χρέους κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι θέλει να βγάλει τη χώρα από τις συμφωνίες με τις δομές της ΕΕ και τα επιτόκια που κατάφερε να πετύχει, και να «γίνουμε ο παρίας της Ευρώπης».

«Τους άκουσα να λένε ότι αν φύγουμε από το ευρώ θα είναι καταστροφή για τα λαϊκά στρώματα και τη μεσαία τάξη. Ευχαριστώ πολύ, αλλά να ζητήσουν και καμία συγγνώμη» συνέχισε.

Υπογράμμισε, στο πλαίσιο άλλης ερώτησης, ότι το ΠΑΣΟΚ πρότεινε στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2012 να συμμετάσχει στην κυβέρνηση, «αλλά δεν θέλουν την ευθύνη».

«Εμείς θα θέλαμε κυβέρνηση και με την ΔΗΜΑΡ και με τον ΣΥΡΙΖΑ. Η χώρα χρειάζεται συστράτευση, όχι πόλωση. Και σε κάθε περίπτωση, εμείς δεν θέλουμε απαραίτητα να είμαστε στην κυβέρνηση, αρκεί να μην πάρει κάποιος το τιμόνι να το ρίξει στον τοίχο. Αυτό δεν το θέλουμε.»

«Το όνειρό μου δεν είναι να μείνω αντιπρόεδρος όλων των κυβερνήσεων» έσπευσε να συμπληρώσει.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε πως το χάσμα στις μεταξύ τους σχέσεις προκάλεσε ο ΣΥΡΙΖΑ με «χυδαιότητες» και επιθέσεις εναντίον του, ενώ -όπως είπε- δεν λέει κουβέντα για τη διακυβέρνηση της χώρας από τον Κώστα Καραμανλή.

Ο κ. Βενιζέλος ρωτήθηκε και για την χαμηλή δημοτικότητα του προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και τα προβλήματα που αυτό δημιουργεί στην ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία.

«Μήπως η ευρωπαϊκή δεξιά δεν περνάει κρίση; Ποιες δυνάμεις κυβερνούν σήμερα την Ευρώπη;» αναρωτήθηκε.

Για την αδιαλλαξία της Τουρκίας στο Κυπριακό, ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι «η αδιαλλαξία της με προβληματίζει όσο με προβλημάτιζε πάντα», αλλά επανέλαβε ότι από την Τουρκία εξαρτάται η λύση του Κυπριακού.

Σε ερώτηση για το αν είναι καλός υπουργός Εξωτερικών, ο κ. Βενιζέλος αναγνώρισε ότι υπάρχει αμφίπλευρη κριτική για την εξωτερική πολιτική της χώρας, ωστόσο, υπενθύμισε ότι η εξωτερική πολιτική δεν αποφασίζεται από τον ίδιο, αλλά στο πλαίσιο της συγκυβέρνησης.

«Θα έρθει η ώρα να μιλήσουμε για την εξωτερική πολιτική. Για το τι βρήκα και πού βρίσκονται τώρα τα μεγάλα θέματα.»

Υπεραμύνθηκε της στάσης της Ελλάδας στην ουκρανική κρίση, λέγοντας ότι η θέση της Αθήνας είναι υπεύθυνη και φιλοευρωπαϊκή, χωρίς παράλληλα να βλάπτονται και οι σχέσεις με την Μόσχα.

Για το θέμα της ΝΕΡΙΤ και της παρουσίας της στην Θεσσαλονίκη, ο κ. Βενιζέλος τάχθηκε υπέρ μιας ολοκληρωμένης έκφρασης της Δημόσιας Τηλεόρασης στην Βόρεια Ελλάδα.

Υπενθύμισε, μάλιστα, ότι ο ίδιος ως υπουργός Τύπου συνέδεσε το όνομά του με την ΕΤ3.

Τέλος, για τα νέα ευρήματα στην Αμφίπολη ο κ. Βενιζέλος τόνισε τη σημασία που έχει να πιάνεις στα χέρια σου την Ιστορία μέσα από την αρχαιολογική έρευνα.

«Αντιμετωπίζουμε τα θέματα αυτά με εθνική υπηρηφάνεια, ως κομμάτι της παγκόσμιας κλήρονομιάς» κατέληξε.

Πηγή: http://news.in.gr

banner-article

Ροη ειδήσεων