Πολιτική

“Χτίζει” διαφορά ο ΣΥΡΙΖΑ

2014-09-05-politiki-dimoskopisi-alco

Δημοσκόπηση της ALCO από το pontiki.gr

Με κεκτημένη ταχύτητα από τις ευρωεκλογές μπαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ στο καυτό – και προεκλογικό, όπως φαίνεται – φθινόπωρο,

όπως δείχνουν τα στοιχεία της δημοσκόπησης που διεξήγαγε η εταιρεία ALCO και δημοσιεύει σήμερα το «Ποντίκι».

Ας δούμε αναλυτικά τα ευρήματα της έρευνας:

1. Στην Πρόθεση Ψήφου συγκεντρώνει ποσοστό 25,3%, που είναι το υψηλότερο σε δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας τα τελευταία δύο χρόνια, και η διαφορά του από τη Ν.Δ. (21,7%) φτάνει το 3,6%.

Η κατάσταση ως προς τα άλλα κόμματα έχει ως εξής: Χρυσή Αυγή 7,3%, ΚΚΕ 4,6%, ΠΑΣΟΚ 4,3%, Ποτάμι 3,7%, ΑΝΕΛ 3,5%, ΔΗΜΑΡ 2,3%, ΛΑΟΣ 1%, Άλλο 4,3%, Λευκό 3,6%, Αποχή 6,4%, Αναποφάσιστοι 12%.

2. Στην Πρόθεση Ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων ανεβαίνει στο 28,1%, διευρύνοντας τη διαφορά του από τη Ν.Δ. (24,1%) στο 4%, με αποτέλεσμα να ξεπερνάει κατά 1,5% το ποσοστό του των ευρωεκλογών και να βρίσκεται μια ανάσα από τον στόχο του 30%, δεδομένου ότι το ποσοστό των αναποφάσιστων κινείται στο 13,3%.

Η κατάσταση ως προς τα άλλα κόμματα: Χρυσή Αυγή 8,1%, ΚΚΕ 5,1%, ΠΑΣΟΚ 4,8%, Ποτάμι 4,1%, ΑΝΕΛ 3,9%, ΔΗΜΑΡ 2,6%, ΛΑΟΣ 1,1%, Άλλο 4,8%, Αναποφάσιστοι 13,3%.

3. Ένα εξαιρετικά σημαντικό στοιχείο αφορά τις μετακινήσεις ψηφοφόρων μεταξύ των κομμάτων. Ο ΣΥΡΙΖΑ εισπράττει περισσότερους ψηφοφόρους από τη Ν.Δ. (4% της δύναμής της του 2012) από όσους φεύγουν από τον ίδιο προς τη Ν.Δ. (2%). Επιπλέον είναι ο πρώτος υποδοχέας (16%) από τις μεγάλες διαρροές του
ΠΑΣΟΚ, το οποίο εμφανίζει συσπείρωση μόλις στο 39%.

Τέλος, η Παράσταση Νίκης είναι συντριπτική υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ (44% έναντι 21% για τη Ν.Δ.).

Κριτήριο η οικονομία…

Παράλληλα ενδιαφέρον είναι το στοιχείο ότι οι διαρροές του ΣΥΡΙΖΑ προς άλλα κόμματα εκμηδενίζονται και χάνει κυρίως προς τους αναποφάσιστους, το λευκό και το Άλλο Κόμμα. Κάτι που σημαίνει ότι, ενώ «σφραγίζει» τις διαρροές του, μένει να πείσει τους
αναποφάσιστους και όσους διασπείρονται λόγω απογοήτευσης.

Δεδομένου ότι και οι διαρροές της Ν.Δ. εντοπίζονται κυρίως προς τους αναποφάσιστους – πλην αυτών προς τον ΣΥΡΙΖΑ – είναι προφανές πως το επόμενο διάστημα τα δύο κόμματα θα εστιάσουν στην προσέλκυση μιας ομάδας πολιτών με κοινά χαρακτηριστικά. Αν θέλουμε να την προσδιορίσουμε, θα πρέπει να δούμε τις απαντήσεις των ερωτηθέντων στα ζητήματα που άπτονται της οικονομίας.

Εκεί βλέπουμε τα εξής ενδιαφέροντα:

1. Ως προς την αξιοπιστία για την πρωθυπουργία ο Τσίπρας βρίσκεται στην ελάχιστη απόσταση των δύο μονάδων από τον Σαμαρά, άρα και σε προσωπικό επίπεδο δεν υπολείπεται.

2. Στο ερώτημα ποιον εμπιστεύονται οι ερωτηθέντες (κυβέρνηση Ν.Δ. με Σαμαρά ή ΣΥΡΙΖΑ με Τσίπρα) για τα οικονομικά της οικογένειάς τους η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με βραχεία κεφαλή (25% έναντι 22%), αλλά το 45% απαντά «Κανέναν».

3. Στο ερώτημα ποια κυβέρνηση εμπιστεύονται για θέματα οικονομί- ας, ανεργίας και ανάπτυξης η Ν.Δ. έχει οριακό προβάδισμα 1%, αλλά το 40% απαντά «Καμιά».

4. Στο ερώτημα αν θα ήταν πιο ευνοϊκή η φορολογική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ το 57% δηλώνει «όχι», ενώ το ποσοστό του «ναι» ταυτίζεται αριθμητικά με το ποσοστό που προκύπτει στην αναγωγή της Πρόθεσης Ψήφου επί των έγκυρων ψηφοδελτίων.

5. Στο ερώτημα αν η κυβέρνηση θα μειώσει τα φορολογικά βάρη το 63% απαντά «όχι», ενώ το 21% του «ναι» ταυτίζεται με το ποσοστό της Ν.Δ. στην Πρόθεση Ψήφου.

Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ το 49% δηλώνει ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις φορολογικές του υποχρεώσεις, το 77% θεωρεί τον ΕΝΦΙΑ άδικο φόρο και το 50% περιμένει να περάσει μια οικονομικά χειρότερη χρονιά.

Αυτό σημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – που μέχρι σήμερα δεν έχει δώσει το στίγμα της οικονομικής του πολιτικής – για να περάσει το κρίσιμο 30% πρέπει να πείσει στα θέματα της οικονομίας. Οι προσδοκίες από την κυβέρνηση είναι ήδη χαμηλές και αυτό αποτυπώνεται σε όλους τους παραπάνω δείκτες, όμως αυτό αρκεί μόνο για να διατηρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ το προβάδισμα που κέρδισε στις ευρωεκλογές.

Πηγή: http://www.imerodromos.gr

banner-article

Ροη ειδήσεων