Πολιτισμός

Η κυβέρνηση μετέτρεψε τον τάφο της Αμφίπολης σε ριάλιτι

2014-08-30-politismos-amfipoli-to-mystiko2

Αντιδρούν οι αρχαιολόγοι στον επικοινωνιακό χειρισμό της ανασκαφής της Αμφίπολης, σημειώνοντας ότι πρόκειται για πολιτική εκμετάλλευση του αρχαιολογικού ευρήματος

και υπενθυμίζοντας ότι πίσω από τις πανηγυρικές δηλώσεις του πρωθυπουργού κρύβονται τα προβλήματα υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης της αρχαιολογικής υπηρεσίας, στα οποία προστίθεται ο νέος Οργανισμός του ΥΠΠΟΑ με τον οποίο καταργούνται μονάδες. Η κυβέρνηση μετατρέπει «τον χώρο της ανασκαφής σε κέντρο Τύπου, και μια επιστημονική εργασία σε ριάλιτι», αναφέρει ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων. «Ο πρωτόγνωρος επικοινωνιακός χειρισμός του ευρήματος, με έναυσμα την επίσκεψη του ίδιου του πρωθυπουργού στην ανασκαφήν […] πρέπει να συνδεθεί μάλλον με σχεδιασμούς που δεν έχουν να κάνουν με το ουσιαστικό ενδιαφέρον για την πολιτιστική κληρονομιά», τονίζει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων.

«Από μια δεύτερη σύληση, σύγχρονη αυτή τη φορά, κινδυνεύει το εύρημα της Αμφίπολης. Θέλοντας να κλέψουν λίγη από την αίγλη του, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ και ο ίδιος ο πρωθυπουργός επιχείρησαν -επιστρατεύοντας όλες τις διαθέσιμες κάμερες και τους τηλεοπτικούς φακούς- να συνδέσουν τα πρόσωπά τους με μία, επιτέλους, ευχάριστη είδηση για τον ελληνικό λαό: την αποκάλυψη ενός σημαντικού μνημείου, τουλάχιστον από ιστορική και αρχαιολογική άποψη», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του Συλλόγου Εκτάκτων Αρχαιολόγων.

Οι έκτακτοι αρχαιολόγοι προσθέτουν επίσης ότι «αυτό που ξέχασαν βέβαια να πουν οι Αντ. Σαμαράς (πρωθυπουργός και πρώην υπουργός πολιτισμού), Κ. Τασούλας (νυν υπουργός πολιτισμού), Λ. Μενδώνη (γενική γραμματέας του υπουργείου πολιτισμού) στα ΜΜΕ τα οποία οι ίδιοι προσκάλεσαν για να τους αποθανατίσουν στην είσοδο του μνημείου, είναι ότι βλέπουν το εύρημα πρωτίστως από την εμπορευματική του πλευρά, βασικά σαν μια υποσχόμενη νέα τουριστική ατραξιόν της γενικώς εκποιούμενης χώρα».

Παράλληλα, σημειώνεται στην ανακοίνωση, «αυτό που επίσης παρέλειψαν να θυμίσουν, είναι ότι επί των ημερών τους και ειδικά στα τελευταία μνημονιακά χρόνια, ο τομέας του Πολιτισμού έχει γονατίσει, ενώ τα αρχαία μνημεία και οι σύγχρονοι εργαζόμενοι (και) στον Πολιτισμό στη μεγάλη πλειονότητά τους υποφέρουν από τις κυβερνητικές, βαθιά αντι-κοινωνικές πολιτικές, οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν υπηρετούν τα ιδεώδη ή κάποια από τις γνωστές αρχές του Πολιτισμού».

«Μολονότι διατελούν βασικά μεταφραστές εντολών από Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον, κυβέρνηση και πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ τώρα επιχειρούν να δείξουν ότι ασκούν πολιτική στη χώρα τους, και λογοκοπούν με εκφράσεις εθνικής έπαρσης, την ώρα μάλιστα που ξεπουλούν τον τόπο και, μαζί, τα μνημεία του», υπογραμμίζουν τα μέλη του Συλλόγου Έκτακτων Αρχαιολόγων.

Όπως αναφέρουν, στην κυβέρνηση «εμφανίζονται τιμητές της αρχαιολογίας και δεν κουράζονται να επαναλαμβάνουν το ποσό των “100 χιλιάδες ευρώ” το οποίο χορηγήθηκε φέτος αφειδώς στην ανασκαφή του λόφου Καστά». Όμως, «στην πραγματικότητα, οι 100 χιλιάδες ευρώ δεν επαρκούν ούτε για τους μισθούς επτά εργατών για το τρέχον έτος, και χωρίς να επιμένουμε στο γεγονός ότι αναφερόμαστε σε ένα εμβληματικής σημασίας μνημείο, με περίβολο περί τα 500 μέτρα, σχετικές διαστάσεις, και προφανείς ανάγκες σε ειδικευμένο προσωπικό».

«Στην καλύτερη περίπτωση», επισημαίνουν, «κυβέρνηση και ηγεσία του ΥΠΠΟΑ είναι «”ανεπαρκείς” στους αρχικούς πολιτικούς ρόλους τους», ενώ «τώρα επιπλέον επιλέγουν να υποδυθούν τους αρχαιολόγους ή τους ιστορικούς, και να μιλήσουν στο όνομά τους». Ειδικότερα, εξηγούν οι αρχαιολόγοι, «προφητεύουν ότι σε λίγες εβδομάδες θα έχουν αποκαλύψει το εσωτερικό του τάφου, πρόβλεψη επιστημονικά επισφαλής λόγω των πολλαπλών αγνώστων παραγόντων που συνοδεύουν κάθε ανασκαφική διαδικασία, πόσο μάλλον μια ανασκαφή τέτοιου μεγέθους».

«Αν και στέκονται μπροστά σε μνημείο εμφανώς συλημένο, επιλέγουν να καλλιεργούν προσδοκίες οι οποίες θα κρατούν, όσο αυτό είναι δυνατό, αμείωτο το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης», επισημαίνουν, συμπληρώνοντας ότι «μετατρέπουν τον χώρο της ανασκαφής σε κέντρο Τύπου, και μια επιστημονική εργασία σε ριάλιτι· δυστυχώς, με την πληροφόρηση που χορηγούν, δεν επιθυμούν να ενημερώσουν για τα αρχαία, αλλά να αποπροσανατολίσουν από τα νέα». «Ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων αποδοκιμάζει τις απόπειρες πολιτικής εκμετάλλευσης του ασφαλώς σημαντικού όσο και μοναδικού ευρήματος της Αμφίπολης, οι οποίες στρώνουν το δρόμο για μια δεύτερη σύληση του μνημείου», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΣΕΑ: Πρωτόγνωρος επικοινωνιακός χειρισμός

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, από την πλευρά του, σημειώνει ότι μεταξύ άλλων ότι «το ταφικό μνημείο που αποκαλύπτεται από τις συνεχιζόμενες από το 2012 ανασκαφές της ΚΗ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, με επικεφαλής την αρχαιολόγο Αικατερίνη Περιστέρη, επιβεβαιώνει περίτρανα την επιχειρηματολογία του ΣΕΑ ότι το Υπουργείο Πολιτισμού πρέπει να αντιμετωπίζεται ως παραγωγικό Υπουργείο και όχι ως επιτελική – διαχειριστική δομή, όπως υποστηρίζει το ΥΔΜΗΔ».

«Η σημασία του ευρήματος είναι αδιαμφισβήτητη και θα αποτιμηθεί ουσιαστικά μόνο μετά την ολοκλήρωση της ανασκαφής και της μελέτης των ευρημάτων», αναφέρουν τα μέλη του ΣΕΑ, τονίζοντας όμως ότι «από επιστημονικής πλευράς, ξενίζει ιδιαίτερα το γεγονός ότι πολιτικοί και ΜΜΕ τοποθετούνται με περισσή σπουδή για τον τάφο, το περιεχόμενό του, το αν είναι συλημένος ή όχι, ενώ σπεύδουν να ταυτίσουν το μνημείο με θρυλικά ιστορικά πρόσωπα». «Με τον τρόπο αυτό παραβιάζεται κάθε επιστημονική δεοντολογία που υπαγορεύει, αν μη τι άλλο, τη συναγωγή συμπερασμάτων μετά το πέρας της ανασκαφής», εξηγεί ο ΣΕΑ, σημειώνοντας ότι ο Σύλλογος «δεν μπορεί παρά να κρατά αποστάσεις από κάθε απόπειρα κατασκευής νέων εφήμερων μύθων ή ενός ακόμη δομικού στοιχείου της εθνικής ταυτότητας μέσα από την πρόωρη ταύτιση του ανασκαπτόμενου ακόμα ταφικού τύμβου με συγκεκριμένα ιστορικά πρόσωπα».

«Είναι η πρώτη φορά που μια ανασκαφή διεξάγεται με όρους -και χρόνους- τηλεοπτικούς και δεν μπορούμε παρά να εκφράσουμε την αγωνία μας για την τυχόν πίεση που υφίστανται οι συνάδελφοι, προσπαθώντας να διεξαγάγουν μια επιστημονικά ορθή και απολύτως τεκμηριωμένη ανασκαφή σε συνθήκες τηλεπαραθύρου», υπογραμμίζεται από τον ΣΕΑ.

«Ο πρωτόγνωρος επικοινωνιακός χειρισμός του ευρήματος, με έναυσμα την επίσκεψη του ίδιου του Πρωθυπουργού στην ανασκαφή, που την ακολούθησαν και άλλες επισκέψεις, πρέπει να συνδεθεί μάλλον με σχεδιασμούς που δεν έχουν να κάνουν με το ουσιαστικό ενδιαφέρον για την πολιτιστική κληρονομιά», προστίθεται ακόμη στην ανακοίνωση του Συλλόγου.

Παράλληλα, υπενθυμίζει σχετικά με την αρχαιολογική υπηρεσία ότι:

«Τα σοβαρά ζητήματα της ακραίας υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης που ταλανίζουν τις Εφορείες Αρχαιοτήτων, πλήττοντας κατά κύριο λόγο τα μνημεία, τους αρχαιολογικούς χώρους και τα Μουσεία που δεν έχουν την τύχη να συνδέονται με λαμπρές ιστορικές προσωπικότητες ή περιόδους αλλά που εξακολουθούν να χρειάζονται συντήρηση, αναστήλωση, προστασία, φύλαξη και ανάδειξη,
το νέο Οργανισμό του ΥΠΠΟΑ που μόλις δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ, με τον οποίο, αντί να διατυπώνονται σύγχρονες αρμοδιότητες, συρρικνώνεται η υπηρεσιακή δομή και καταργούνται μονάδες («downsizing»), χωρίς καν να υπάρχει κάποιο δημοσιονομικό όφελος, προετοιμάζοντας την εκχώρηση της προβολής και της διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς εκτός Αρχαιολογικής Υπηρεσίας («outsourcing»), ενώ παράλληλα υποβαθμίζεται ο επιστημονικός χαρακτήρας της Υπηρεσίας. Την ίδια στιγμή είναι βέβαιο ότι θα προκληθεί τεράστια αναστάτωση στα εκατοντάδες έργα ΕΣΠΑ που εκτελεί ή στα οποία εμπλέκεται το Υπουργείο αυτή την περίοδο,
το πλήγμα που επέφεραν οι εφεδρείες και οι διαθεσιμότητες, εξαιτίας των οποίων στερηθήκαμε εκατοντάδες συναδέλφους αρχαιολόγους, μηχανικούς, σχεδιαστές και εργάτες κ.α., καθώς και το φάσμα της απόλυσης που αντιμετωπίζουν εκατοντάδες ακόμα συνάδελφοι με την επιχειρούμενο επανακαθορισμό των κριτηρίων της μετατροπής των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου,
την εκποίηση της ακίνητης υπηρεσίας του Υπουργείου, αρχής γενομένης με την πώληση και επανα-ενοικίαση («saleand lease back») του κτηρίου της Κεντρικής Υπηρεσίας και τη μεταβίβαση στο ΤΑΙΠΕΔ των ακινήτων της Πλάκας,

Τέλος, «ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων καλεί όλους, πολιτικούς όλου του φάσματος και δημοσιογράφους, να αφήσουν την αρχαιολογική έρευνα να διεξαχθεί σύμφωνα με την επιστημονική δεοντολογία, και στη συνέχεια το σημαντικό αυτό μνημείο να συντηρηθεί και να αναδειχθεί, αξιοποιώντας την πολύτιμη εμπειρία και τεχνογνωσία των Υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ», Επίσης, «καλεί την πολιτική ηγεσία να αυξήσει άμεσα τον προϋπολογισμό του Υπουργείου και να προβεί στις αναγκαίες προσλήψεις προσωπικού, προκειμένου να απολαύσουν τα μνημεία και οι αρχαιολογικοί χώροι σε ολόκληρη την Επικράτεια την αντιμετώπιση που -σωστά- έχει το ταφικό μνημείο της Αμφίπολης».

Πρόταση ένταξης της Αμφίπολης στην Unesco

Διαδικασία ένταξης της αρχαιολογικής περιοχής της Αμφίπολης στην Παγκόσμια Κληρονομιά της Unesco θα ξεκινήσει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονία, όπως ανακοίνωσε ο αντιπεριφερειάρχης Σερρών, Γιάννης Μωυσιάδης.

«Οι τελευταίες εξελίξεις στον λόφο Καστά καθιστούν άμεση προτεραιότητα την ένταξη της αρχαιολογικής περιοχής της Αμφίπολης στην Παγκόσμια Κληρονομιά της Unesco. Πεποίθηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας είναι πως με τις ραγδαίες εξελίξεις στον Τύμβο Καστά, ο νομός μας μπορεί να ενταχθεί στα παγκόσμια μνημεία της Ανθρωπότητας, αφού γίνουν συντονισμένα όλες οι απαιτούμενες ενέργειες» δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Σερρών.

Σημείωσε, δε, πως ο ίδιος είχε έρθει σε επαφή πριν από έναν χρόνο με την υπεύθυνη της Unesco στις Σέρρες, Κατερίνα Εμμανουηλίδου, χωρίς ωστόσο να έχουν προβεί μέχρι σήμερα σε κάποιες ενέργειες.

Όπως ανέφερε η υπεύθυνη της Unesco στις Σέρρες, Κατερίνα Εμμανουηλίδου, επιτροπή επιστημόνων θα ετοιμάσει τον φάκελο της σχετικής πρότασης που θα υποβληθεί στην Unesco, όπου και θα περιλαμβάνονται αναλυτικά όλα τα στοιχεία σχετικά με την Αμφίπολη.

Πηγή: http://tvxs.gr

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας