Κόσμος

Τετ-α-τετ Σαμαρά με Ερντογάν

2014-09-04-Ellada-samaras-erntogan

Εν μέσω των διαπραγματεύσεων με την τρόικα στο Παρίσι και λίγο πριν από την βαρυσήμαντη ομιλία του στη Θεσσαλονίκη

στο πλαίσιο των εγκαινίων της ΔΕΘ, όπου αναμένεται να δώσει το στίγμα για την ελληνική οικονομία, ο Αντώνης Σαμαράς ενδιάμεσα έχει μία εξέχουσας σημασίας συνάντηση. Ο λόγος για το ραντεβού με τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η συνάντηση των δύο ανδρών θα πραγματοποιηθεί στο Κάρντιφ της Ουαλίας στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, λίγα εικοσιτετράωρα μετά την προκλητική επίσκεψη του Ερντογάν στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου και τις προκλητικές του δηλώσεις. Τη συνάντηση με τον έλληνα Πρωθυπουργό ζήτησε ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος και στο επίκεντρο της συζήτησης αναμένεται να τεθεί και το Κυπριακό, αλλά και θέματα που αφορούν τις δυο χώρες, ενώ η συνομιλία θα γίνει στη σκιά της ανακοίνωσης από την Τουρκία νέων σεισμογραφικών ερευνών του τουρκικού σκάφους «Barbaros» στην κυπριακή ΑΟΖ.

Απεσταλμένος της Ε.Ε.
Η Αθήνα και η Λευκωσία ζητούν τον διορισμό ειδικού απεσταλμένου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) στην προσπάθειά τους να αξιοποιήσουν όσα όπλα διαθέτουν για να επιτευχθεί μία βιώσιμη λύση στο Κυπριακό. Αυτό αποφασίστηκε στην πρόσφατη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Εκεί ειπώθηκε η λέξη «κλειδί» του Ν. Αναστασιάδη ότι «θα αξιοποιήσουμε ακόμα περισσότερο την παρουσία μας στην ΕΕ για να ενδυναμωθούν οι θέσεις μας». Εξάλλου Σαμαράς και Αναστασιάδης είχαν και νέα τηλεφωνική επικοινωνία για το πώς θα χειριστούν τα νέα δεδομένα.

Η ενεργότερη ανάμιξη της ΕΕ στις συνομιλίες για το Κυπριακό δεν είναι κάτι που θα ήθελε η Άγκυρα – μία άποψη την οποία έχει επαναλάβει στο παρελθόν πολλές φορές. «Δεν είναι τυχαίο που η πρώτη επίσκεψη του Ερντογάν ως Προέδρου έγινε στα κατεχόμενα. Είναι μια πάρα πολύ κακή αρχή. Υπάρχει και οργισμένη αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, αλλά και αντίδραση της Λευκωσίας» ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη νωρίς το πρωί της Τρίτης και συμπλήρωσε: «Αυτό που ζητούν η Αθήνα και η Λευκωσία είναι μεγαλύτερη ανάμειξη της ΕΕ και αυτό ζήτησαν τόσο ο πρωθυπουργός, Αντ. Σαμαράς, όσο και ο κύπριος πρόεδρος, Ν. Αναστασιάδης, από τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ».

Σαμαράς και Ερντογάν είχαν συναντηθεί τον Μάρτιο του 2013 στην Κωνσταντινούπολη οπότε και υπογράφηκαν 25 συμφωνίες. Τώρα όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά. Και αυτό διότι από την μία πλευρά υπάρχει δυσφορία για τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου και από την άλλη το αντιρατσιστικό για το οποίο έχει αντιρρήσεις η Άγκυρα.

Πηγή: http://www.iapopsi.gr

banner-article

Ροη ειδήσεων