Κόσμος

Ουκρανία: Η εξάπλωση των συγκρούσεων γονατίζει το σύστημα υγείας

2014-09-03-kosmos-sygkroyseis-oukrania-sytshma-ygeias

Μετά από μήνες έντονων συγκρούσεων, μία ολοένα και πιο ανησυχητική ανθρωπιστική κρίση

ξεδιπλώνεται στην ανατολική Ουκρανία, αναφέρουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Medecins Sans Frontieres/ MSF). Νοσοκομεία έχουν βομβαρδιστεί, 10.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από τα σπίτια τους, ενώ έχουν αναφερθεί απώλειες χιλιάδων ζωών.

«Το σύστημα υγείας στο μεγαλύτερο μέρος της ανατολικής Ουκρανίας έχει γονατίσει κάτω από την πίεση των συγκρούσεων, καθώς οι ιατρικές προμήθειες εξαντλούνται για τη θεραπεία τόσο των τραυματιών από τον πόλεμο αλλά και των εκτοπισμένων» δηλώνει ο Στεφάν Πρεβόστ, Eπικεφαλής της αποστολής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στο Κίεβο.

Οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα έχουν ανταποκριθεί σε αυτές τις ελλείψεις προμηθειών, παρέχοντας ιατρικό υλικό για τη φροντίδα περισσότερων από 6.200 πληγέντων από τον πόλεμο, στα νοσοκομεία των περιοχών Ντονέτσκ και Λουχάνσκ από τα μέσα Μαΐου 2014. Περισσότερα από 1.800 κιτ υγιεινής, τα οποία συμπεριλαμβάνουν υλικά όπως σαπούνι, οδοντιατρικές προμήθειες και πετσέτες έχουν δοθεί στον καταυλισμό των εκτοπισμένων του Ντνεπροπετροβσκ και σε διάφορες άλλες τοποθεσίες στην περιοχή του Ντονέτσκ. Παρόλο που η συνεχής ανασφάλεια και οι βομβαρδισμοί καθιστούν δυσπρόσιτες τις περιοχές που πλήγονται, οι ομάδες των MSF συνεχίζουν να παρέχουν ιατρικές προμήθειες και φάρμακα και στις δύο πλεύρές της σύγκρουσης, με μοναδικό κριτήριο την ύπαρξη αναγκών.

«Παράλληλα με την προσπάθεια των νοσοκομείων στις εμπόλεμες ζώνες να ανταποκριθούν στους πολυάριθμους τραυματίες και την έλλειψη προμηθειών, έχουν να αντιμετωπίσουν και ζημιές και καταστροφές από τους βομβαρδισμούς» δήλωσε ο Πρεβόστ. «Οι άνθρωποι στερούνται την ιατρική φροντίδα την στιγμή που την χρειάζονται περισσότερο και αυτό είναι απλά απαράδεκτο». Τουλάχιστον 11 νοσοκομεία μόνο στην πόλη του Ντονέτσκ έχουν πληγεί από τους βομβαρδισμούς, με τρία να έχουν κλείσει πλέον εντελώς, καταδεικνύοντας μια σαφή έλλειψη σεβασμού για τις ιατρικές εγκαταστάσεις και για όλους εκείνους που συνεχίζουν να παρέχουν επείγουσα φροντίδα με μεγάλο κίνδυνο.

Οι συναισθηματικές συνέπειες της εκτεταμένη μάχης συνεχίζουν να συσσωρεύονται. Οι άνθρωποι στην ανατολική Ουκρανία έχουν εκτεθεί σε τραυματικά γεγονότα, όπως βομβιστικές επιθέσεις, πυροβολισμούς και εγκατάλειψη των σπιτιών τους. Οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα παρέχουν υπηρεσίες ψυχολογικής υποστήριξης για τους πληγέντες από τη σύγκρουση στο Σλοβιάνσκ, το Σβιαταγκόρσκ και το Κράνσι Λίμαν. Τον Αύγουστο, περισσότεροι από 500 εκτοπισμένοι έλαβαν ατομική, οικογενειακή ή ομαδική συμβουλευτική και οι MSF σχεδιάζουν να εντείνουν τη δράση τους σε περισσότερες τοποθεσίες στην ανατολική Ουκρανία κατά τους επόμενους μήνες.

«Η έκτακτη φύση της σύγκρουσης σημαίνει ότι οι άνθρωποι έχουν υποστεί μια οξεία αίσθηση της απώλειας του τρόπου ζωής τους, της ιδιοκτησίας, της κοινωνικής ζωής και των οικογενειών τους» αναφέρει ο Μανουέλ Μοράντες, ειδικός ψυχικής υγείας των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στο Κίεβο. «Οι ομάδες μας στο πεδίο παρέχουν συναισθηματική στήριξη και πρακτικά εργαλεία στους ανθρώπους που μάχονται με ακραίους φόβους, υπερδιέγερση, άγχος και εφιάλτες.»

Το πρόγραμμα των MSF κατά της ανθεκτικής φυματίωσης που λειτουργεί από το 2011, στο πλαίσιο του σωφρονιστικού συστήματος στην περιφέρεια Ντονέτσκ, βρίσκεται επίσης υπό πίεση. Διαγνωστικά εργαστήρια για φυματίωση και HIV, στις περιοχές Ντονέτσκ και Λουχάνσκ, προσπαθούν με δυσκολία να συνεχίσουν τη λειτουργία τους και συχνά δεν το καταφέρνουν. Σε όλες αυτές τις ασταθείς περιοχές, οι ασθενείς που χρειάζονται θεραπεία κατά της φυματίωσης και του HIV, αντιμετωπίζουν αυξανόμενες προκλήσεις στην προσπάθειά τους να βρουν πρόσβαση στις δομές υγείας και να λάβουν την απαραίτητη φαρμακευτική αγωγή με κίνδυνο την διακοπή και την αποτυχία της θεραπείας, καθώς και την ανθεκτικότητα της ασθένειας.

«Μεταξύ της ανασφάλειας, της έλλειψης σεβασμού στα νοσοκομεία, και τον αγώνα του συστήματος υγείας να αντιμετωπίσει τους τραυματίες και τους εκτοπισμένους, το ανθρώπινο κόστος αυτής της σύγκρουσης αυξάνεται μέρα με τη μέρα», αναφέρει ο Πρεβόστ. «Στην Ουκρανία, οι ομάδες μας επικεντρώνονται αποκλειστικά στην αντιμετώπιση των ιατρικών και ανθρωπιστικών αναγκών, οι οποίες φοβόμαστε ότι θα εντατικοποιηθούν καθώς πλησιάζει ο χειμώνας».

Οι άνθρωποι στερούνται την ιατρική φροντίδα την στιγμή που την χρειάζονται περισσότερο και αυτό είναι απλά απαράδεκτο.

Σημείωση των ΓχΣ: Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα είναι μια διεθνής ιατρική ανθρωπιστική οργάνωση που εργάζεται σύμφωνα με τις αρχές της ουδετερότητας, της ανεξαρτησίας και της αμεροληψίας σε περισσότερες από 70 χώρες σε όλο τον κόσμο. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα δεν παίρνουν θέση σε καμία σύγκρουση, λειτουργούν ανεξάρτητα από πολιτικές, στρατιωτικές και οικονομικές σκοπιμότητες και παρέχουν ιατρική περίθαλψη με βάση τις ανάγκες και μόνον αυτές, ανεξάρτητα από το φύλο, τη φυλή, τη θρησκεία ή τις πολιτικές πεποιθήσεις.

Πηγή: http://www.ertopen.com

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας