Ρεπορτάζ

«Φράγμα» στο περιβάλλον και τον πολιτισμό

2014-09-02-reportaz-fragma-sto-periballon-politismo2

Ένας μοναδικός  χώρος έξω από τη Βέροια,  στο … «έλεος» των σκουπιδιών και των αδέσποτων

Ακόμη ένα καλοκαίρι φεύγει σιγά – σιγά (τα πρωτοβρόχια έδωσαν σήμερα στίγμα Φθινοπώρου) με την περιοχή του Φράγματος, πέντε χιλιόμετρα έξω από τη Βέροια, στο δρόμο για Βεργίνα και Πιέρια, να παραμένει οικολογικά απροστάτευτη και εκτεθειμένη τόσο στους επιπόλαιους περαστικούς, επισκέπτες και περιηγητές, που ελλείψει παιδείας και στοιχειώδους ευαισθησίας πετούν ανεξέλεγκτα τα απορρίμματά τους όπου βρουν, μέχρι και τα ουκ ολίγα αδέσποτα που, χωρίς τα ίδια να έχουν ευθύνες, καθ’ ότι καθοδηγούμενα από ένστικτα και όχι από λογική, στον αγώνα για τη δική τους επιβίωση είναι αναμενόμενο να σκαλίζουν τα απορρίμματα… όπου γης.

2014-09-02-reportaz-fragma-sto-periballon-politismo3ΑΝΕΚΤΙΜΗΤΗ ΟΜΟΡΦΙΑ – ΠΟΛΟΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΕΛΞΗΣ
Ένας μαγικός, κατά τα άλλα χώρος, τόσο οι φυσικές παράκτιες περιοχές του φράγματος, όσο και η τεχνητή λίμνη αποτελεί κέντρο αναφοράς και πόλο έλξης για χιλιάδες κόσμου και εκτός Βέροιας, ενώ δεν πρέπει να λησμονούμε τη στρατηγική του σημασία, αναφορικά με την τοπική τουριστική ανάπτυξη, δεδομένου ότι είναι πέρασμα προς και από τη Βεργίνα, άρα και σταθμός διέλευσης επιπλέoν χιλιάδων επισκεπτών Ελλήνων και Ξένων.2014-09-02-reportaz-fragma-sto-periballon-politismo52014-09-02-reportaz-fragma-sto-periballon-politismo4
Ζήτημα στο οποίο οι τοπικές αρχές θα έπρεπε να δώσουν περισσότερη έμφαση.

 

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗ Faretra.info
Για το Θέμα μιλήσαμε τόσο με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Καθαριότητας Βασίλη Παπαδόπουλο, που κράτησε την Αντιδημαρχία και στη νέα Δημοτική Περίοδο, όσο και με τον Πρόεδρο του Ανθρώπινου Δυναμικού Βέροιας δικηγόρο Λάζαρο Κουμπουλίδη, που στο πλαίσιο της εθελοντικής ιδιότητας ως τοπικού, μη κερδοσκοπικού φορέα, έχει μέσα σε μια χρονιά προβεί δύο φορές σε εξονυχιστικό καθαρισμό της περιοχής.

2014-08-07-Reportaz-ripansi-fragma8ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: «ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΠΟΛΛΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ»
Για το θέμα της ρύπανσης στην περιοχή ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας δήλωσε στη «Φ» ότι ο Δήμος, σε ό,τι του αναλογεί ως περιοχή ευθύνης (το τμήμα δυτικά κυρίως του φράγματος ανήκει στη Δ.Ε.Η., όπως και το πέταλο πέριξ της λίμνης) δεν μπορεί να κάνει πολλά πράγματα, ελλείψει προσωπικού και υποδομών.

Τα απορριμματοφόρα του Δήμου είναι μετρημένα στα δάκ

τυλα, το ίδιο και το προσωπικό, ενώ τα μικρά καλαθάκια που είχαν αρχικά τοποθετηθεί ευρύτερα, για τη διευκόλυνση των περαστικών, αναγκαστικά αφαιρέθηκαν στην πορεία, όταν διαπιστώθηκε εκ του αποτελέσματος, ότι τα αδέσποτα είχαν άνετη πρόσβαση σε αυτά και σκορπούσαν τα απορρίμματα.
«Αναγκαστικά, περιοριστήκαμε στους μεγάλους κάδους, τους οποίους αδειάζει το απορριμματοφόρο του διαμερίσματος Μακεδονίδος, στην κάθοδό του ανά δύο περίπου μέρες…», είπε χαρακτηριστικά.2014-09-02-reportaz-fragma-sto-periballon-politismo7

Ωστόσο ο κ. Παπαδόπουλος δεν παρέλειψε να ανακοινώσει ότι θα φροντίσει να τοποθετηθούν, επί του παρόντος και όσο τα οικονομικά του Δήμου δεν το επιτρέπουν, πινακίδες προτρεπτικές, ειδικά για τους περαστικούς, αναφορικά με το θέμα της ευθύνης τους να εναποθέτουν τα απορρίμματα στους μεγάλους κάδους και μόνο.

2014-07-22-Arthrografia-KoumpoylidisΛΑΖΑΡΟΣ ΚΟΥΜΠΟΥΛΙΔΗΣ: «ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΑΚΟΜΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΙ ΚΑΔΟΙ»
«Χρειάζονται ακόμη μεγαλύτεροι και ψηλότεροι κάδοι, ώστε να μην μπορούν να φτάσουν τα σκουπίδια και τα πιο μεγαλόσωμα αδέσποτα. Είναι ένα έξοδο που θα μπορούσε να σηκώσει ο Δήμος Βέροιας. Αν είχαμε στην περιοχή δύο τέτοιους κάδους και μια φορά την εβδομάδα να πέρναγε το απορριμματοφόρο θα έφτανε και θα είχαμε αποτέλεσμα…», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος του Ανθρώπινου Δυναμικού, που δεν παρέλειψε να προτείνει την συνεννόηση Δήμου και Ιδιωτικής πρωτοβουλίας, με την προοπτική να αξιοποιηθεί κατάλληλα ο χώρος, ώστε δια της επιχειρηματικής

2014-09-02-reportaz-fragma-sto-periballon-politismo6

δραστηριότητας που θα αναπτυχθεί, να προστατεύεται όσο γίνεται και το περιβάλλον, χωρίς την ανάγκη πρόσθετων δαπανών ή εξόδων από πλευράς Δήμου…».
«…Όσο ήταν στην περιοχή η Καντίνα του «ΚΡΟΜΜΥΔΑ», γιατί δεν είχαμε τόσο μεγάλο πρόβλημα…;». διερωτήθηκε ο κ. Κουμπουλίδης, συμπληρωματικά.

2014-09-02-reportaz-fragma-sto-periballon-politismoΣΤΑ ΣΚΟΤΑΔΙΑ ΤΟ ΠΕΤΑΛΟ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ
Επίσης ένα άλλο ζήτημα που απασχόλησε και απασχολεί τους Δημότες είναι η απουσία φωτισμού στο πέταλο της τεχνητής λίμνης, όπου εξαναγκάζονται εκατοντάδες περιπατητές και γυμναζόμενοι, πεζή ή με ποδήλατα να εγκαταλείπουν την ψυχαγωγία τους βεβιασμένα με το που θα σουρουπώσει.

Ενώ η υποδομή του φωτισμού υπάρχει, ωστόσο τα φώτα δεν ξανά άναψαν ποτέ από τη βραδιά των εγκαινίων της λίμνης. Ο κ. Κουμπουλίδης σημείωσε ότι ο Δήμος θα μπορούσε να έρθει σε συνεννόηση με τη ΔΕΗ, ώστε να βρεθεί μια φόρμουλα εξυπηρέτησης των πολιτών, με τα λιγότερα δυνατά έξοδα. Άλλωστε η χρήση του χώρου αποτελεί δημόσιο αγαθό που δε θα πρέπει να στερείται κανείς και χωρίς χρονικούς περιορισμούς.

Το γεγονός ότι έρχεται ο χειμώνας και εκ των πραγμάτων η κίνηση στην περιοχή του φράγματος και της λίμνης θα μειωθεί αισθητά, θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα δώσει στο Δήμο την χρονική ευκαιρία να βρει πρακτικούς τρόπους και λύσεις, με την αρωγή των τοπικών φορέων που ευαισθητοποιούνται επί των θεμάτων περιβάλλοντος και πολιτισμού, ώστε το επόμενο καλοκαίρι να αισθανόμαστε όλοι ότι μπορούμε να απολαύσουμε εναλλακτικά … «παραλίες» της Βέροιας, χωρίς σκουπίδια στις ακτές!

 

banner-article

Ροη ειδήσεων