Ρεπορτάζ

Τη Μητέρα του «Φωτός» τίμησαν και το 2014, χιλιάδες κόσμου στο Σέλι

2014-08-15-koinonika-epikaira-15aygoustos-seli

Φωτορεπορτάζ και Βίντεο  από την παραμονή του Δεκαπενταύγουστου στο Πανηγύρι

Χιλιάδες κόσμου συνέρρευσε και φέτος στο παραδοσιακό πανηγύρι του 15Αύγουστου στο Σέλι, επί τη εορτή της Κοιμήσεως και Μετάστασης της Θεοτόκου.

2014-08-15-koinonika-epikaira-15aygoustos-seli2Σε κλίμα έντονης κατάνυξης αλλά και έκδηλης χαράς, μιας και η σημερινή γιορτή της Παναγίας έχει αναστάσιμο χαρακτήρα, ο Ιερός Ναός της Παναγίας του χωριού δέχτηκε από νωρίς χθες το απόγευμα το ευλαβικό προσκύνημα μικρών και μεγάλων, επωνύμων και ανωνύμων, ανθρώπων που έχουν κάθε χρονιά της αίσθηση και την τιμή μιας οικογενειακής γιορτής της μεγάλης Μάνας όλων των Ελλήνων, θρησκευόμενων και μη.

2014-08-15-koinonika-epikaira-15aygoustos-seli3Οι εναγκαλισμοί, οι ασπασμοί και οι ευχές, με το γνωστό «χρόνια πολλά», έδιναν και έπαιρναν ασταμάτητα από την ώρα του εσπερινού και εν συνεχεία στη λιτανευτική πομπή της περιφοράς της εικόνας της Κοιμήσεως, με τη συνοδεία της μπάντας της Φιλαρμονικής, που έκανε το καθιερωμένο δρομολόγιο μέσα από σοκάκια του χωριού, για να καταλήξει και πάλι στο Ναό.

Μεταξύ των προσκυνητών, η εν ενεργεία Δήμαρχος Βέροιας Χαρίκλεια Ουσουλτζόγλου, οι Βουλευτές Ημαθίας Λάζαρος Τσαβδαρίδης και Κώστας Γιοβανόπουλος, ο Δημοτικός Σύμβουλος Βασίλης Γιαννουλάκης κ.α.

2014-08-15-koinonika-epikaira-15aygoustos-seli4ΒΛΑΧΙΚΟ ΓΛΕΝΤΙ ΜΕ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΥΣ ΧΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΜΕΧΡΙ ΠΡΩΪΑΣ!
Όπως κάθε χρονιά το 15Αύγουστο, από την παραμονή, κέντρο αναφοράς και πυρήνα του παραδοσιακού πανηγυριού του Σελίου αποτελεί η διοργάνωση του Βλάχικου Γλεντιού από το Σύλλογο Βλάχων Βέροιας.

2014-08-15-koinonika-epikaira-15aygoustos-seli7Γεγονός που έχει «σπάσει» τα κλειστά όρια μιας συνηθισμένης φολκλορικού χαρακτήρα ετήσιας εκδήλωσης και έχει καθιερωθεί με τα χρόνια – και δικαίως – ως ένα παραδοσιακό «όχημα» μεταφοράς πολιτισμού από γενιά σε γενιά, σε μια ιστορική διαδρομή αιώνων.

2014-08-15-koinonika-epikaira-15aygoustos-seli8Χιλιάδες κόσμου και φέτος, «δορυφορούσε» σχεδόν μυσταγωγικά το χορό νέων και μεγαλύτερων στην ηλικία Βλάχων και όχι μόνο, με την κομπανία του Δημήτρη Παράσχου και με πρωταγωνιστή της βραδιάς το Γιώργο Μανέκα, έναν σύγχρονο και αρκούντως αυθεντικό ερμηνευτή του βλάχικου τραγουδιού, σε ένα ψυχαγωγικό ξεφάντωμα μέχρι πρωίας, με την απαραίτητη, ασφαλώς, γαστρονομική συνοδεία του καλού κρασιού και των εκλεκτών εδεσμάτων της ψησταριάς.2014-08-15-koinonika-epikaira-15aygoustos-seli10

ΤΑΚΗΣ ΓΚΑΛΑΪΤΣΗΣ: «ΝΑ ΧΑΡΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ – ΤΟ ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΠΟΤΕ»
Για τη διοργάνωση της βραδιάς, το πνεύμα και τους συντελεστές, μίλησε στη «ΦΑΡΕΤΡΑ» το Μέλος του Συλλόγου Βλάχων Βέροιας και Πρόεδρος επί σειρά ετών στο παρελθόν, Τάκης Γκαλαΐτσης με τα εξής:
«…Είναι η 14η χρονιά, φέτος, που διοργανώνεται αυτή η βραδιά.
Είναι μια βλάχικη βραδιά που αναβιώνει τον παλιό μεγάλο χορό των Βλάχων, εδώ στο Σέλι. Ειδικότερα όμως φέτος η οργάνωση έχει μια άλλη βαρύτητα.
Ο κόσμος πλήττεται οικονομικά πάρα πολύ. Ως Σύλλογος νοιώθουμε την ανάγκ

η να δώσουμε την ευκαιρία στον κόσμο να χαρεί, να γλεντήσει με αυθεντικό, παραδοσιακό τρόπο.
2014-08-15-koinonika-epikaira-15aygoustos-seli6

2014-08-15-koinonika-epikaira-15aygoustos-seli5

Πάνω από όλα αρχή του Συλλόγου αλλά και τώρα είναι η αυθεντικότητα, η συλλογικότητα, η αλληλεγγύη των μελών και του κόσμου.
Όλη αυτή την οργάνωση την έχει στην ευθύνη του ο Σύλλογος Βλάχων Βέροιας δια του Διοικητικού του Συμβουλίου.

Η ενίσχυση που έχει από τη συντεταγμένη Πολιτεία μπορεί να είναι και μηδαμινή. Από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ελάχιστη και μ’ ένα μεγάλο κόστος του Συλλόγου και των μελών του διοργανώνεται όλο αυτό, γιατί πρυτανεύει η λογική να χαρεί ο κόσμος που το έχει ανάγκη περισσότερο από ποτέ. Να υπογραμμιστεί αυτό!..».

Σε σχόλιο μας αναφορικά με την εντυπωσιακή παρουσία της νεολαίας και με την ενεργή της συμμετοχή στα καλλιτεχνικά δρώμενα ο κ. Γκαλαΐτσης ανέφερε χαρακτηριστικά: «…Το χορό, όπως είδατε, τον άνοιξε ο Σύλλογος.
Αργότερα και μέχρι το πρωί χορεύουν οι νεολαίοι με βλάχικα τραγούδια…».

Παράλληλα μίλησε και για το θέμα της αναβίωσης της βλάχικης γλώσσας και ειδικότερα από τη νέα γενιά: «…Η γλώσσα μας είχε δεχτεί μεγάλα πλήγματα τις δεκαετίες ’60 – 70′- 80′. Μετά την ίδρυση του Συλλόγου μας επανέρχεται με κάποιον τρόπο και βέβαια τα παιδιά κάνουν προσπάθειες και μέσω του Συλλόγου για την αναβίωση της.
Για μας είναι κρίμα να χαθεί μια γλώσσα χιλιάδων χρόνων, που μεταφέρει έναν ολόκληρο πολιτισμό…».

banner-article

Ροη ειδήσεων