Αγροτικά

Σε απόγνωση αγρότες και εξαγωγείς της Ημαθίας μετά το Ρωσικό “εμπάργκο”

2014-08-08-reportaz-empargko-kinhseis2

Σε απόγνωση βρίσκεται ο αγροτικός κόσμος της Ημαθίας, μετά το διάταγμα Πούτιν, το οποίο προβλέπει την «απαγόρευση ή περιορισμό για έναν χρόνο» των εισαγωγών αγροδιατροφικών προϊόντων από χώρες που επιβάλλουν οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσική Ομοσπονδία, εξαιτίας των γεγονότων στην Κριμαία.
Την απαίτηση αποζημιώσεων ή άμεσης απορρόφησης των τοπικών μας προϊόντων από την ευρωπαϊκή αγορά βλέπουν ως μόνη σανίδα «σωτηρίας» παραγωγών, συνεταιριστών και εξαγωγέων οι τοπικοί κλαδικοί τους εκπρόσωποι που αναμένεται να συμμετάσχουν αύριο το πρωί σε κοινή σύσκεψη με ομόλογους τους από Συνεταιρισμούς του Βελβεντού Κοζάνης, στην προσπάθεια δημιουργίας κοινού μετώπου πολιτικής πιέσεων προς την κεντρική εξουσία.2014-08-08-reportaz-empargko-kinhseis1

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με όσα δήλωσε προ λίγου στη «Φ» ο Πρόεδρος Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας Χρήστος Γιαννακάκης, ο σκελετός σχεδιασμού της στρατηγικής από τους φορείς, αύριο, αναμένεται να κινηθεί σε τρεις κατευθύνσεις.
Στην απαίτηση αποζημιώσεων από την Ε.Ε. στην άμεση απορρόφηση των υπό καταστροφή προϊόντων που παραμένουν κατά χιλιάδες τόνους στα ψυγεία, από την ευρωπαϊκή αγορά και στην εναλλακτική λύση της διανομής τους σε Κοινωφελή Ιδρύματα, εφόσον το Κράτος εξασφαλίσει την κάλυψη του μεταφορικού κόστους, ενώ ιδιαίτερα δύσκολο έως ανέφικτο παρουσιάζεται το ενδεχόμενο την εναπόθεσης του αλλοιωμένου φορτίου παραγωγής στα σκουπίδια, ελλείψει αδειοδοτημένων χωματερών και με το κόστος – σε αντίθετη περίπτωση – να αγγίζει και να ξεπερνά τα 40 με 50 ευρώ ανά τόνο.

Από την άλλη, οι Βιομήχανοι Μεταποίησης του ροδακίνου δεν πλήττονται άμεσα, σύμφωνα με σχετικές δηλώσεις στη «Φ», του Προέδρου της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδας Κώστα Αποστόλου, αφού τα υπό εξαγωγή προϊόντα, κομπόστα και χυμός δεν ανήκουν στη λίστα του εμπάργκο Πούτιν.

ΜΙΛΗΣΑΝ ΣΤΗ Faretra.info
Για το θέμα μιλήσαμε εκτενώς με τον Χρήστο Γιαννακάκη, τον εκλεγμένο Αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας Κώστα Καλαϊτζίδη, τον Θοδωρή Παπακωνσταντίνου, πρόεδρο της Πρωτοβουλίας για την ανασυγκρότηση του συνδικαλιστικού αγροτικού κινήματος, τον Νίκο Ουσουλτζόγλου, Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Ημαθίας και τον Κώστα Αποστόλου, Πρόεδρο της Ε.Κ.Ε.

2014-08-08-reportaz-empargko-kinhseis-apokatastashs-giannakisΧΡΗΣΤΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΑΚΗΣ: «ΔΥΣΚΟΛΗ Η ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ»
«…Αύριο το μεσημέρι θα συνεδριάσει το Δ.Σ. της Κοινοπραξίας των Ομάδων Παραγωγών για να καταλήξουμε στο τι θα ζητήσουμε από την πολιτεία.
Στη σύσκεψη θα συμμετέχουν και εκπρόσωποι συνεταιρισμών του Βελβεντού Κοζάνης. Το άμεσο πρόβλημα που υπάρχει είναι ότι ψυγεία Συνεταιρισμών που είχαν προσανατολισμό καθαρά τη Ρωσική αγορά είναι γεμάτα και πρέπει να δούμε τι θα γίνει με αυτά τα προϊόντα. Θα μπορέσουμε να τα διαθέσουμε μέσα από ένα σύστημα διανομών σε κοινωφελή ιδρύματα, αν μας καλύψει το κράτος το μεταφορικό κόστος ή το κόστος διαχείρισης; Θα τα πετάξουμε και αν ναι πού; Δεν υπάρχουν αδειοδοτημένες χωματερές, ειδάλλως θα πρέπει να πεταχτούν με κόστος 40-50 ευρώ τον τόνο. Θα απαιτήσουμε αποζημίωση από την Ε.Ε. και θα ζητήσουμε απορρόφηση από την ευρωπαϊκή αγορά, αν και δεν ξέρω κατά πόσο μπορεί να γίνει.
Τα αιτήματα μας θα καταγραφούν και θα επιδοθούν και στον Γ. Καρασμάνη και στον Π. Κουκουλόπουλο…».

2014-07-24-Agrotika-syskepsi-kalaitzidh11ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ: «ΝΑ ΜΑΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΟΥΝ ΟΙ…ΕΤΑΙΡΟΙ ΜΑΣ»
«…Και φίλη χώρα είναι η Ρωσία και ξέρουμε ποιος μας άνοιξε την πόρτα των εξαγωγών, αλλιώς θα χάναμε τα αγροτικά μας προϊόντα. Το 65% απορροφάται από εκεί, ροδάκινα, ακτινίδια κλπ. Οι «φίλοι» μας οι εταίροι λοιπόν και η Τρόικα ας πάρουν λοιπόν τώρα τα προϊόντα μας. Και αν δε θέλουν να τα καταναλώσουν, ας μας τα πληρώσουν…».

 

 

2014-08-08-reportaz-empargko-kinhseis-uod.papakΘΟΔΩΡΗΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: «ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΣΤΟΝ ΤΟΙΧΟ»
«…Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να πιέσουμε και εθνικά αλλά και την Ε.Ε., όλη αυτή η διαδικασία, εφόσον είναι δική της κεντρική, πολιτική επιλογή, να αποζημιωθεί. Διαφορετικά θα καταστραφούμε όλοι, παραγωγοί, Συνεταιρισμοί, εξαγωγείς.
Το μόνο που μπορούμε να ελπίζουμε είναι στο ενδεχόμενο των αποζημιώσεων από την Ε.Ε. Είναι μια πολύ δύσκολη περίπτωση. Είμαστε με την πλάτη στον τοίχο. Ούτως ή άλλως είχαμε μια δύσκολη χρονιά με τις εξαγωγές.
Το εμπάργκο ήρθε σε μια περίοδο που ήδη περάσαμε λούκι με τις τιμές που εισπράξαμε και θα εισπράξουμε, για το ροδάκινο που υπολείπεται να μαζευτεί κλπ, κάτι που δείχνει και την κατάρρευση του συστήματος.
Δεν έβαλε δηλαδή το εμπάργκο την ταφόπλακα. Αυτή μπήκε από πρώτη Ιουνίου. Απλώς δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο τα πράγματα και μπαίνει κατά κάποιον τρόπο η… τελική «υπογραφή», αφού ούτως ή άλλως είχαμε δυσκολίες με την εξαγωγή, όχι ως διαδικασία, αλλά όσον αφορά τις τιμές και την προώθηση…».

2014-08-08-reportaz-empargko-kinhseis-apokatastashs-ousoulΝΙΚΟΣ ΟΥΣΟΥΛΤΖΟΓΛΟΥ: «ΚΑΝΑΜΕ Ο,ΤΙ ΜΠΟΡΟΥΣΑΜΕ»
«…Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι περισσότερο ως Επιμελητήριο, απλώς τοποθετήσαμε το πρόβλημα εκεί που έπρεπε, μέσω τηλεφωνικών κυρίως επαφών με πρόσωπα της εκτελεστικής εξουσίας Καρασμάνη, Κουκουλόπουλο κ.α..
Κοιτάζουν να κάνουν κοινό μέτωπο οι τέσσερις χώρες του Νότου για τα εγχώρια προϊόντα. Το θέμα είναι να πληρώσουν αυτοί που πήραν τις αποφάσεις για τις ποινές προς τη Ρωσία, το κόστος προς τους παραγωγούς και τους εξαγωγείς…».

 

2014-08-08-reportaz-empargko-kinhseis-aposdtolou2ΚΩΣΤΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ: «ΔΕΝ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΜΕ ΑΜΕΣΑ Σ’ΑΥΤΗ ΤΗ ΦΑΣΗ»
«…Μεγάλο το πρόβλημα για την περιοχή αλλά σε αυτήν τη φάση, κανένα πρόβλημα με εμάς. Ο χυμός ροδακίνου κυρίως δεν είναι στη λίστα των υπό εμπάργκο προϊόντων. Αυτό είναι μια μεγάλη ανάσα για εμάς αλλά και για την περιοχή.
Στην περίπτωση που ήμασταν στη λίστα το πιο πιθανό είναι ότι θα σταματούσε η μεταποίηση χυμού τις αμέσως επόμενες μέρες…».

 

 

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας