Αγροτικά

Αποζημιώσεις και καταλογισμό ευθυνών στον ΕΛΓΑ ζητούν τοπικοί άρχοντες και εκπρόσωποι των αγροτών, για τις ζημιές στην Ημαθία, από τις χαλαζοπτώσεις

2014-07-24-Agrotika-syskepsi-kalaitzidh3

Πραγματοποιήθηκε σχετική σύσκεψη φορέων, σήμερα στη Βέροια

Τον καταλογισμό ευθυνών από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προς τη Διοίκηση του ΕΛΓΑ για ολιγωρία των αρμοδίων οργάνων του κατά την προχθεσινή θεομηνία που έπληξε την Ημαθία, με επίκεντρο την περιοχή της Νάουσας και την άμεση διενέργεια καταγραφών και καταβολής αποζημιώσεων στους παραγωγούς, ζήτησε με επιστολή του προς τον Υπουργό Γιώργο Καρασμάνη, αρμόδια επιτροπή που καταρτίστηκε σήμερα το πρωί, μετά από σχετική σύσκεψη φορέων και αρχόντων που συγκάλεσε ο Περιφερειακός Σύμβουλος και μέλλων Αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας Κώστας Καλαϊτζίδης.

Στη σύσκεψη, στην οποία παραβρέθηκαν, εκτός από τον εν ενεργεία Αντιπεριφερειάρχη Κ. Καραπαναγιωτίδη, που απουσίαζε για υπηρεσιακούς λόγους, οι νυν και μέλλων, Δήμαρχοι Νάουσας Τάσος Καραμπατζός και Νίκος Κουτσογιάννης, ο Αντιδήμαρχος Αλεξάνδρειας Κώστας Βενιόπουλος, νυν και μέλλοντες Περιφερειακοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι των πολιτικών γραφείων των τοπικών βουλευτών, καθώς και στελέχη Αγροτικών Συνεταιρισμών και άλλων φορέων, ορίστηκε αρμόδια επιτροπή, με επικεφαλής τον κ. Καλαϊτζίδη, ώστε να έρθει σε επαφή με τον Υπουργό, έπειτα και από τηλεφωνική επικοινωνία του πρώτου με το δεύτερο, κατά την οποία τέθηκαν τα αιτήματα που συζητήθηκαν κατά τη δίωρη διαδικασία.

ΤΙ ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΕ
Αναλυτικότερα, τα κυρίαρχα ζητήματα που συζητήθηκαν αφορούσαν την ολιγωρία του ΕΛΓΑ, όπως συνομολογήθηκε από όλους, αναφορικά με την απουσία οργανωμένης αντιχαλαζικής προστασίας, τόσο στην πρόσφατη θεομηνία που έπληξε τη Μελίκη, όσο και στην προχθεσινή στην περιοχή της Νάουσας. Χιλιάδες στρέμματα αγροτικών καλλιεργειών επλήγησαν με παράλληλη καταστροφή σημαντικού μέρους του φυτικού κεφαλαίου και βασικών υποδομών, με αγρότες και επιχειρηματίες να μην μπορούν ούτε να διαχειριστούν το μέγεθος της ζημιάς (τα χτυπημένα φρούτα σαπίζουν στα χωράφια), ούτε και να οργανώσουν την επόμενη παραγωγή, ελλείψει χρημάτων.2014-07-24-Agrotika-syskepsi-kalaitzidh2
Ο ΕΛΓΑ από την άλλη, σύμφωνα και με όσα είπε ο Υπουργός Γ. Καρασμάνης στον Κ. Καλαϊτζίδη τηλεφωνικά, δεν αναμένεται να δώσει ούτε την προκαταβολή των 3 ευρώ ανά δένδρο που ζήτησε η επιτροπή, μέχρι το τέλος του έτους.
Ωστόσο θα προβεί στις καταγραφές, (ήδη προέβη στην περεταίρω στελέχωση με έμπειρο προσωπικό) και στις άμεσες οδηγίες διαχείρισης του προβλήματος προς τους παραγωγούς.

2014-07-24-Agrotika-syskepsi-kalaitzidh11ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ: «ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΣΟΥΝ ΚΕΦΑΛΙΑ»
Το ζήτημα του καταλογισμού ευθυνών, με την υπόθεση να πρέπει να πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης, κυριάρχησε στο μεγαλύτερο μέρος της συζήτησης και πρώτο εισηγητή τον Κ. Καλαϊτζίδη που μίλησε σκληρά για άμεση τιμωρία των αρμοδίων του ΕΛΓΑ. «…Πρέπει να πάψουμε να χαϊδεύουμε αυτιά από εδώ και πέρα. Η Ημαθία έφτασε στον πάτο του βαρελιού, κι ακόμη πιο κάτω… τρύπησε και το βαρέλι και δεν πρέπει να χαριστούμε σε κανέναν. Όλοι εμείς, συνεταιριστές και αιρετοί , θα υποστούμε την ώρα της κρίσης από τους πολίτες. Αυτοί οι κύριοι οι διορισμένοι, επιτέλους, πρέπει να μάθουνε να κάνουνε σωστά, όχι μόνο τη δουλειά τους, που είναι υποχρεωμένοι αλλά να μην υπάρξει ατιμωρησία και για αυτούς. Πρέπει να έρθει η ώρα να πληρώσουν, να πέσουν κεφάλια…»., είπε χαρακτηριστικά.

ΑΛΛΕΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ

ΤΑΣΟΣ ΚΑΡΑΜΠΑΤΖΟΣ
«…Το θέμα είναι κατεξοχήν και πρωτίστως πολιτικό. Να γίνει άμεση καταγραφή. Δεν έχουν δικαιολογίες οι υπεύθυνοι του ΕΛΓΑ. Να γίνει άμεση καταβολή των αποζημιώσεων, μια επίσκεψη αρμόδιας επιτροπής στο διοικητή του ΕΛΓΑ για άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος. ..», είπε μεταξύ άλλων και απαρίθμησε και μια σειρά συνολικότερων προβλημάτων της περιοχής της Νάουσας από το χαλάζι.

2014-07-24-Agrotika-syskepsi-kalaitzidh6ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΗΣ
«…Τα περισσότερα ζητήματα είναι, οργάνωσης. Αν ξεκινούσε πέρσι η προετοιμασία για την επόμενη χρονιά και η πίεση προς τους φορείς γίνονταν σε πιο σωστό χρονικό σημείο, πιθανότατα να υπήρχε καλύτερη εξέλιξη. Να εξετάσουμε το ενδεχόμενο πίεσης της Κυβέρνησης για την τοποθέτηση δικτύων αντιχαλαζικής προστασίας, να δούμε την ολιστική αντιμετώπιση του προβλήματος…».

 

2014-07-24-Agrotika-syskepsi-kalaitzidh8ΚΩΣΤΑΣ ΒΕΝΙΟΠΟΥΛΟΣ
«…Ο ΕΛΓΑ για να πληρώσει πρέπει να πληρωθεί και οι αγρότες έχουν υπογράψει στη δήλωση του ΟΣΔΕ ότι θα πληρωθεί από τα δικαιώματα, τις ενισχύσεις, κάτι που θα γίνει προς το τέλος του χρόνου. Να βρεθεί φόρμουλα ώστε να δοθούν χρήματα πριν από αυτή την περίοδο. ..».

 ΚΩΣΤΑΣ ΤΑΜΠΑΚΙΑΡΗΣ
«Θα προχωρήσουμε σε αγωγές προς τον ΕΛΓΑ, γιατί είναι η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που δεν προνόησε. Χάνουμε παραγωγές και πελάτες. Η ενημέρωσή τους ήταν ότι μετά τα τέλη Ιουλίου θα ξεκινούσε η αντιχαλαζική προστασία. Η προχθεσινή ζημία θα είχε αποφευχθεί εφόσον ο ΕΛΓΑ λειτουργούσε όπως έπρεπε….».2014-07-24-Agrotika-syskepsi-kalaitzidh

ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΥΦΑΝΤΙΔΗΣ
«…Το ζήτημα είναι να δούμε μια ζημιά που γίνεται συνολικά στον αγροτικό και επιχειρηματικό κόσμο και να μπουν και άλλοι φορείς, Υπουργεία, διπλωματικές πηγές, να μπουν σε συγκεκριμένο πλαίσιο και πλάνο λειτουργίας. Πρέπει να δημιουργηθεί ένα συνολικό σχέδιο από υπουργείο και πιο ψηλά για να πάρει ανάσα ο κόσμος. …»

ΣΤΑΘΗΣ ΣΑΡΗΓΙΑΝΝΙΔΗΣ
«…Δεν τίθεται θέμα μόνον αποζημίωσης του ΕΛΓΑ, βάσει συμβατικής σχέσης ή ιδιότητας. Από τη στιγμή που υπάρχει παράβαση καθήκοντος υπαλλήλων του δημοσίου, πλέον μπορούμε να μιλήσουμε για αξίωση από αδικοπραξία, αποζημίωσης. Οι περεταίρω ζημιές μπορούν να συμπεριληφθούν σε μια ενδεχόμενη αγωγή…».

2014-07-24-Agrotika-syskepsi-kalaitzidh10ΤΑΣΟΣ ΛΙΟΛΙΟΠΟΥΛΟΣ
«…Είναι πολύ δύσκολο να κλείσει το θέμα του ΟΣΔΕ, διαφορετικά δεν θα αρχίσει η καταβολή των αποζημιώσεων. Πρέπει επίσης να βγάλουν πρώτα τιμές οι συνεταιρισμοί για να υπολογιστούν κατά μέσο όρο οι τιμές της αποζημίωσης. Εκ των πραγμάτων μέχρι τον Οκτώβριο αποζημίωση δε θα υπάρξει…»

 ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΟΛΗΣ
«Κύριε Υπουργέ,
Σήμερα Πέμπτη 24 Ιουλίου, στο κατάστημα της Π.Ε Ημαθίας-Γραφείο Αντιπεριφερειάρχη, με πρωτοβουλία του περιφερειακού συμβούλου κ.Κώστα Καλαϊτζίδη και εκλεγμένου Αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη για την θεομηνία της 22ας Ιουλίου παρουσία των Δημάρχων των πληγέντων περιοχών (Νάουσας και Αλεξάνδρειας), του αντιδήμαρχου Αλεξάνδρειας, αιρετών και εκπρόσωπων αγροτικών συνεταιρισμών των ως άνω περιοχών.
Η κατάσταση στην Ημαθία μετά τη τελευταία χαλαζόπτωση που έπληξε το σύνολο της παραγωγής στο αγρόκτημα του Δήμου Νάουσας και σε περιοχές της Αλεξάνδρειας, έδωσε το τελειωτικό κτύπημα στην οικονομία της Περιφερειακής μας Ενότητας.
Λίγες μόνο βδομάδες πριν είχαμε αντίστοιχη θεομηνία στην περιοχή της Μελίκης.
Δυστυχώς οι υποσχέσεις της πολιτικής ηγεσίας του ΕΛΓΑ, στην, προ μηνός, σύσκεψη της Μελίκης για την, έστω και εκ των υστέρων, ενεργοποίηση της αντιχαλαζικής προστασίας ουδέποτε πραγματοποιήθηκαν, με αποτέλεσμα να καταστραφούμε ολοκληρωτικά.»

O Περιφερειακός Σύμβουλος
και Εκπρόσωπος της Επιτροπής
Κώστας Καλαϊτζίδης

Κωστής Χαλάτσης

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας