Κόσμος

Νέος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ

2014 07 16 kosmos giouger

Με 422 ψήφους υπέρ και 220 κατά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επικύρωσε την υποψηφιότητα του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Κατά την καταμέτρηση μετά την μυστική ψηφοφορία που διεξήχθη την Τρίτη στο Στρασβούργο βρέθηκαν επίσης 47 λευκά και 10 άκυρα ψηφοδέλτια.

Ο πρόεδρος του Σώματος, Μάρτιν Σουλτς, χαρακτήρισε την ψηφοφορία ιστορική, καθώς «ο επόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εκλέγεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και με τόση ευρεία πλειοψηφία».

Είναι η πρώτη φορά που οι ευρωπαϊκές πολιτικές ομάδες ανακοίνωσαν στις ευρωεκλογές τους υποψηφίους που θα στηρίξουν, θέτοντάς τους έτσι στην κρίση των ψηφοφόρων.

Το Συμβούλιο έλαβε υπ’ όψη του το αποτέλεσμα των εκλογών και πρότεινε για το αξίωμα τον Γιούνκερ, υποψήφιο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, το οποίο έλαβε τις περισσότερες ψήφους. Το γεγονός αυτό προσδίδει μεγαλύτερη δημοκρατική νομιμότητα στην εκλογή του.

Το Ευρωκοινοβούλιο υπαγόρευσε επί της ουσίας για πρώτη φορά στις ευρωπαϊκές ηγεσίες την ανακήρυξη της υποψηφιότητας Γιούνκερ -στη βάση της αρχής της ανάδειξης του προέδρου της Κομισιόν από το κόμμα που καταλαμβάνει την πρώτη θέση στις ευρωκάλπες.

Επίσης για πρώτη φορά έσπασε η παράδοση της συναίνεσης με τη Βρετανία να βγαίνει ηττημένη στην εκστρατεία κατά της υποψηφιότητας Γιούνκερ, ο οποίος τελικώς προτάθηκε από 26 σε σύνολο 28 κρατών-μελών της ΕΕ (πλην Βρετανίας και Ουγγαρίας) έπειτα από ένα σκληρό διπλωματικό πόκερ σε επίπεδο κορυφής.

Για την εκλογή του, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ έπρεπε να συγκεντρώσει το 50% συν μία των ψήφων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δηλαδή 376 ψήφους.

Την υποψηφιότητα του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στην προεδρία της Κομισιόν, στήριξαν με τοποθετήσεις τους λίγο μετά την ομιλία του ενώπιον της Ολομέλειας, οι επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (Χριστιανοδημοκράτες), της Ομάδας των Σοσιαλιστών-Δημοκρατών και των Φιλελευθέρων. Κατά της εκλογής του τάχθηκαν οι πολιτικές ομάδες των Συντηρητικών και της Ενωτικής Αριστεράς.

Οι τρεις ομάδες διέθεταν τον απαραίτητο αριθμό για να διασφαλίσουν την εκλογή Γιούνκερ. Η επίσημη τοποθέτηση των τριών κομμάτων δεν ήταν δεσμευτική για τους ευρωβουλευτές.

ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΟΥΝΚΕΡ
Της ψηφοφορίας προηγήθηκε η ομιλία του κ. Γιούνκερ ενώπιον της Ολομέλειας, στη διάρκεια της οποίας ο πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου δεσμεύτηκε για σχέδιο επενδύσεων με στόχο ενίσχυση της βιομηχανίας, ενώ έθεσε ως προτεραιότητα την καταπολέμηση της ανεργίας.

Στο πλαίσιο αυτό, υποσχέθηκε τη διάθεση 300 δισ. ευρώ για ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις, ενίσχυση της βιομηχανίας. ενώ έθεσε ως προτεραιότητα την καταπολέμηση της ανεργίας.

Ο τέως πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, κατά την παρουσίαση των 10 βασικών πυλώνων της πενταετούς θητείας του, ξεκαθάρισε ότι τα προηγούμενα χρόνια η Ευρώπη προσπάθησε εν μέσω της κρίσης να επισκευάσει «φλεγόμενο αεροπλάνο εν πτήσει», παρά τα λάθη που έγιναν.

Για την Ελλάδα, ο Γιούνκερ ανέφερε ότι από τη θέση του προέδρου του Eurogroup, έκανε ότι μπορούσε στη διάρκεια της κρίσης και, παρά τα λάθη που έγιναν, είναι υπερήφανος ότι αυτός ο μεγάλος λαός, όπως είπε χαρακτηριστικά, εξακολουθεί να είναι μέλος της ευρωζώνης. «Η Ελλάδα δεν ήθελε να εγκαταλείψει την Ευρώπη» τόνισε.

Πηγή: http://www.in.gr

banner-article

Ροη ειδήσεων