Σχόλια

Ούτε 45 χρονών και οι τρεις!!!

2014-07-05-Sxolio-syllipsi-gia-kloph

Η παραβατικότητα των καιρών έχει ξεπεράσει κάθε όριο και το ακόμη χειρότερο είναι ότι έχει ξεπεράσει και κάθε σύνηθες ηλικιακό όριο. Αυτά με αφορμή το τοπικό αστυνομικό δελτίο που έφερε χθες στο φως τη σύλληψη τριών ημεδαπών, ανηλίκων (ηλικίας 12,15 και 17) που αποπειράθηκαν να κλέψουν Ι.Χ. στη Βέροια, το βράδυ της Πέμπτης.
Εγκλήματα, όπως κλοπές και διακινήσεις ναρκωτικών, όπλων, λαθρομεταναστών κλπ, ήταν πριν μερικά χρόνια πρωταγωνιστικά φαινόμενα των Αθηνών, ή εν πάση περιπτώσει των μεγάλων αστικών κέντρων. Το «ημεδαπών», ειδικότερα, όπως διατυπώνεται χαρακτηριστικά στο δελτίο να υπογραμμιστεί, αφού εύκολα μέχρι πρότινος η κοινή γνώμη έσπευδε να προδικάσει, φωτογραφίζοντας υποθετικά ταυτότητες των δραστών της επικαιρότητας: «Έλα μωρέ, τίποτα γύφτοι ή Αλβανοί θα’ ταν»!

Η παραβατικότητα ανηλίκων σε έναν μικρό σχετικά κοινωνικό ιστό της επαρχίας και μάλιστα «ημεδαπών» δεν έχει φύλο, φυλή ή άλλα διακριτικά επιφάνειας αλλά προϋποθέτει προχωρημένη «κοινωνική σήψη» σε βάθος χρόνου και τρόπου ζωής.

Η πολύκροτη υπόθεση «Αλέξ», για παράδειγμα, ήταν ίσως το πρώτο καμπανάκι διαρκείας για τον τόπο μας, που ωστόσο σίγησε σταδιακά και συστηματικά, αφού κουκουλώθηκε «επιδέξια» από γραβάτες και φουλάρια «καθαρών» και «ηθικών» ανθρώπων της τοπικής μας κοινωνίας.

Φαινόμενα που εδράζονται, στην πρωτογενή τους σύσταση, στην απουσία αγάπης και παιδείας από το σπίτι, το σχολείο, και τον λοιπό κοινωνικό ιστό, εύκολα χαρακτηρίζονται ως «κοινωνικής παθογένειας» αλλά δεν τυγχάνουν μιας οργανωμένης κοινωνικής προσπάθειας για την εξάλειψή τους.
Η καταστολή δεν είναι εξάλειψη και ο Εισαγγελέας στον οποίον οδηγήθηκαν οι προαναφερθέντες νεαροί δράστες δεν είναι «παιδαγωγός».

Θα υπάρξει δυστυχώς και συνέχεια, με τα φαινόμενα αυτά να εξελίσσονται και να πληθύνονται με μοναδικό ίσως «ανάχωμα», στον τόπο μας, την «Πρωτοβουλία για το Παιδί» του Τέλη Σιδηρόπουλου και των ανθρώπων του!
Μια ανυπόκριτη και εν πολλοίς αστήρικτη από Κρατικής πλευράς, συστηματική ωστόσο προσπάθεια που αξίζει να τη στηρίξουμε με την πένα μας και την καρδιά μας!

 

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας