Κόσμος

Αύξηση των βάσεων, εκτός από το πέμπτο πεδίο

2014-07-04-Ellada-vaseis

Την ανηφόρα θα πάρουν οι βάσεις εισαγωγής σχεδόν σε όλα τα πεδία. Βαρόμετρο, οι καλές επιδόσεις και η σταθερή προτίμηση των περιζήτητων σχολών – Οι χαμηλότερες και οι καλύτερες επιδόσεις ανά μάθημα.

Άνοδος των βάσεων εκτιμάται σε όλα τα πεδία, με εξαίρεση το πέμπτο όπου καταγράφεται σημαντική μείωση των υποψηφίων (20,6%) με αποτέλεσμα να μειωθούν αισθητά οι βάσεις των σχολών αυτών. Ειδικότερα:
• Οι μαθητές της Θεωρητικής Κατεύθυνσης σε αρκετά μαθήματα σημείωσαν χειρότερες επιδόσεις σε σχέση με πέρυσι, ωστόσο το ποσοστό των αριστούχων αυξήθηκε, έστω οριακά.
• Σε σχέση με πέρυσι είναι μικρές οι διαφορές στις μεσαίες βαθμολογίες που απαιτούνται για το δεύτερο πεδίο.
• Η μεγάλη αύξηση των αριστούχων στο τρίτο πεδίο θα ανεβάσει τις βάσεις στις υψηλόβαθμες, αλλά ενδέχεται να μειώσει τις μεσαίες (ΑΕΙ αλλά και ΤΕΙ) καθώς οι αντίστοιχοι βαθμοί μειώθηκαν σε σχέση με πέρυσι.
• Περισσότεροι οι αριστούχοι και στο τέταρτο πεδίο, άρα αναμένεται αύξηση και σ’ αυτό.
• Η σημαντική μείωση των υποψηφίων εκτιμάται ότι θα επιφέρει πτώση στο πέμπτο πεδίο.

ΣΕ Ο,ΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΙΣ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΥΜΕ:
1. Η Εκθεση, φέτος, ήταν η χειρότερη παγίδα για τους υποψηφίους. Σημείωσε ιστορικό χαμηλό στους αριστούχους, αφού μόλις το 0,93% κατάφερε να πετύχει βαθμούς 18-20, ενώ αυξήθηκε δραματικά το ποσοστό των βαθμολογιών κάτω από τη βάση (20,01% φέτος έναντι 12,99% πέρυσι). Οι περισσότεροι έγραψαν 12-14,9% (38,89%). Λιγότεροι στην κλίμακα 15-17,9 (21,22%) ενώ στην αντίστοιχη 10-11,9 στριμώχτηκαν αρκετοί υποψήφιοι και αρκετά περισσότεροι σε σχέση με πέρυσι (18,96% έναντι 15,81% πέρυσι) σε αντίθεση με όλες τις άλλες υψηλότερες βαθμολογίες που είναι χειρότερες από τις αντίστοιχες περσινές.

2. Στη Θεωρητική, τα Αρχαία και η Ιστορία Κατεύθυνσης δυσκόλεψαν, όπως πάντα, τους υποψηφίους. Τα Αρχαία λιγότερο, αν ληφθεί υπόψη η γενική βελτίωση σε σχέση με την περσινή αξέχαστη χρονιά. Ωστόσο, το μάθημα αυτό μαζί με την Ιστορία εξακολουθούν να σημειώνουν τα υψηλότερα ποσοστά αποτυχίας (κατατασσόμενα στην πρώτη πεντάδα με τις χαμηλότερες βαθμολογίες, ήτοι κάτω από τη βάση του 10). Η δε Ιστορία, φέτος, άφησε σχεδόν τους μισούς κάτω από τη βάση (49,76%), ενώ σε όλες τις βαθμολογίες πάνω από τη βάση η εικόνα είναι χειρότερη σε σχέση με πέρυσι, με την ψαλίδα να ανοίγει περισσότερο στις άριστες βαθμολογίες. Στην κλίμακα 18-20 έφθασε το 15,34% των υποψηφίων σε σχέση με το 18,71% πέρυσι, αλλά και τα ποσοστά περασμένων χρόνων που ήταν όλα υψηλότερα. Ακόμη μεγαλύτερη η αποτυχία στην Ιστορία Γενικής Παιδείας, αλλά δεν αποτελεί έκπληξη καθώς ανήκει στα μαθήματα στα οποία παραδοσιακά οι υποψήφιοι σκοντάφτουν.

3. Στη Θετική Κατεύθυνση υπάρχει η ευχάριστη έκπληξη της Φυσικής η οποία, αντιστρόφως ανάλογα με τη μαύρη περσινή χρονιά, συγκέντρωσε υψηλά ποσοστά αριστείας, για την ακρίβεια διπλάσια σε σχέση με πέρυσι, παραπέμποντας σε παλιές καλές εποχές. Βαθμούς 18-20 έγραψε το 18,03% έναντι 9,82% πέρυσι, ενώ αυξημένος είναι και ο αριθμός όσων έγραψαν 15-17,9 (22,13% από 19,12%). Ακόμη καλύτερη η εικόνα στα Μαθηματικά Κατεύθυνσης. Ενδεικτική η διαφορά στους άριστους. Εγραψε 18-20 το 15,12% έναντι 2,47% πέρυσι.

Η εικόνα των αριστούχων ανά μάθημα είναι: Λιγότεροι στα μαθήματα Νεοελληνική Γλώσσα, Ιστορία, Νεοελληνική Λογοτεχνία, Ιστορία, Χημεία-Βιοχημεία και οι περισσότεροι στα Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής, Φυσική, Βιολογία, Αρχαία, Λατινικά και στα μαθήματα κατεύθυνσης Βιολογία, Μαθηματικά, Φυσική.

Α.Ανδρ.
Πηγή: efsyn.gr

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας