Αγροτικά

Από τα πλέον ασφαλή της Ευρώπης τα φρούτα και λαχανικά της χώρας μας

2014-07-04-Agrotika-asfali-frouta

Της Φανής Γιαννακοπούλου

Τα ελληνικά φρούτα και λαχανικά κατατάσσονται στις πρώτες θέσεις όσον αφορά την καθαρότητα σε υπολείμματα φυτοπροστατευτικών συγκριτικά με τα υπόλοιπα οπωροκηπευτικά στην Ευρώπη.

Η χώρα μας είναι μεταξύ των κρατών-μελών στα οποία ανιχνεύονται οι λιγότερες υπερβάσεις σε υπολείμματα στα οπωροκηπευτικά.
Με βάση τα στοιχεία από το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για τα τρόφιμα και τις ζωοτροφές (RASFF), τους έξι πρώτους μήνες του 2014, συνολικά ανακοινώθηκαν 182 κοινοποιήσεις από χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπερβάσεων σε υπολείμματα φυτοφαρμάκων σε φρούτα και λαχανικά, εισόδων από τρίτες χώρες ή ενδοκοινοτική διακίνηση εντός της ΕΕ.

Τα περισσότερα κρούσματα για το σύνολο των φρούτων και των λαχανικών κατά την υπό εξέταση περίοδο είχε η Τουρκία, με 38 περιστατικά, ( εκ των οποίων 34 σε πιπεριές) με δεύτερη την Αίγυπτο 16, στην τρίτη θέση με 12, χώρες όπως η Ινδία, Δομινικανή Δημοκρατία και τη Νιγηρία.

«Η χώρα μας για ένα ακόμη εξάμηνο σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Ε.Ε είναι μεταξύ εκείνων των κρατών-μελών στα οποία ανιχνεύονται οι λιγότερες υπερβάσεις σε προϊόντα φυτικής προέλευσης. Είναι πολύ σημαντικό αυτό να το γνωρίζουν οι Έλληνες και Ευρωπαίοι καταναλωτές και οφείλεται στην αυστηρή τήρηση των κανόνων ορθής γεωργικής πρακτικής από τους Έλληνες παραγωγούς» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Ειδικός Σύμβουλος του Incofruit Hellas Γιώργος Πολυχρονάκης.
Να σημειωθεί ότι η Ισπανία έχει αναφερθεί με 5 περιπτώσεις, η Ολλανδία και το Μαρόκο, επίσης, με 5 και 4 περιπτώσεις.
Η χώρα που έχει κάνει τις περισσότερες ανακοινώσεις αυτούς τους έξι μήνες ήταν η Βουλγαρία (35), ακολουθούμενη από την Ιταλία (21), Ολλανδία (19), Ηνωμένο Βασίλειο (19) και τη Γαλλία και άλλες (18), οι οποίες ανέφεραν περιστατικά υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων που ανιχνεύθηκαν σε εισαγωγές φρούτων και λαχανικών.

ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ
Ο συνολικός αριθμός των χωρών που είχαν περιστατικά σε πωλήσεις φρούτων και λαχανικών στην ΕΕ είναι οι εξής: Αλβανία (1), Γερμανία (1), Αργεντινή (2), το Βέλγιο (3) Βραζιλία (1) Καμπότζη (7 ), Κίνα (6), την Αίγυπτο (16), Ισπανία (5) ΗΠΑ (2) Αιθιοπία (3) Γαλλία (3) Ελλάδα (1), Κάτω Χώρες (5), Ονδούρα (2), την Ουγγαρία ( 1) Ινδία (12), Ιταλία (2) Ιορδανία (1), Κένυα (8) Μαλαισία (1) Μαρόκο (4) Μολδαβία (1) Ναμίμπια (1), Νιγηρία (12), το Πακιστάν ( 2) Περού (9) Πολωνία (1) Τσεχία (1) Δομινικανή Δημοκρατία (12), τη Σρι Λάνκα (3), Νότια Αφρική (3), Ταϊλάνδη (6), Τυνησία (2) Τουρκία (38 ) και το Βιετνάμ (4).

Πηγή: Agronews.gr

banner-article

Ροη ειδήσεων