Αθλητικά

Κρίμα, άδικο, αλλά υπερήφανος αποκλεισμός για την Ελλάδα

2014-06-30-Athlitika-htta-ethnikis

Ήττα από την Κόστα Ρίκα με 5-3 στα πέναλτι

Η Εθνική ομάδα έφτασε μια ανάσα από μία επική πρόκριση στους «8» του Παγκοσμίου Κυπέλλου, αλλά η τύχη της γύρισε την πλάτη. Η «γαλανόλευκη» αν και βρέθηκε να χάνει ατυχώς με 1-0 από την Κόστα Ρίκα (52′ Ρουίς), κατάφερε να ισοφαρίσει (1-1) με γκολ του Παπασταθόπουλου στο 91′. Η αναμέτρηση στην «Αρένα Περναμπούκο» του Ρεσίφε οδηγήθηκε στην παράταση, όπου ο Μήτρογλου έχασε μοναδική ευκαιρία στο 119′ για να μας στείλει απευθείας στα προημιτελικά και τελικά όλα κρίθηκαν στη διαδικασία των πέναλτι. Εκεί, ο Φάνης Γκέκας αστόχησε από την άσπρη βούλα και η Κόστα Ρίκα που (αγωνίζονταν με δέκα παίκτες από το 66′, λόγω αποβολής του Ντουάρτε με δεύτερη κίτρινη κάρτα) πέρασε στους «8» του Μουντιάλ και το προσεχές Σάββατο θα αντιμετωπίσουν την Ολλανδία.

Ο Φερνάντο Σάντος επέλεξε τελικά να αφήσει στον πάγκο τον Κώστα Κατσουράνη, διατηρώντας στη βασική ενδεκάδα τον Γιώργο Καραγκούνη, ενώ ο Ανδρέας Σάμαρης, όπως αναμενόταν άλλωστε, πήρε τη θέση του τραυματία Κονέ. Ο Καρνέζης δοκίμασε πριν το ματς, δεν αισθάνθηκε ενοχλήσεις και επανήλθε κάτω από τα δοκάρια, ενώ άμυνα και επίθεση παρέμειναν απαράλλαχτες σε σχέση με τον αγώνα με την Ακτή Ελεφαντοστού, με τον Γιώργο Σαμαρά να παίζει και πάλι στην κορυφή.

Η ελληνική ομάδα ξεκίνησε μάλλον «μουδιασμένα» το παιχνίδι, αφήνοντας χώρο και κατοχή περίπου 60% στην Κόστα Ρίκα, η οποία όμως δεν… ήξερε τι να την κάνει. Συνηθισμένη να παίζει με αντεπιθέσεις, η ομάδα του Χόρχε Λουίς Πίντο δεν μπόρεσε να κινηθεί απειλητικά προς την εστία του Καρνέζη, με μοναδική εξαίρεση ένα άστοχο σουτ του Μπολάνιος μέσα από την περιοχή στο 7΄. Ο Τζόελ Κάμπελ, απομονωμένος στο 5-4-1 της ομάδας του και χωρίς χώρο για να εκμεταλλευθεί την ταχύτητά του, δεν μπόρεσε σε κανένα σημείο του πρώτου ημιχρόνου να γίνει επικίνδυνος και οι περισσότερες επιθέσεις της Κόστα Ρίκα τελείωναν άδοξα. Από την πλευρά της, η εθνική προσπάθησε να απειλήσει με κάποια μακρινά σουτ του Χριστοδουλόπουλου και του Καραγκούνη, χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Μετά το 30ο λεπτό το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα ισορρόπησε το παιχνίδι, έκανε κάποιες προσπάθειες να επιτεθεί οργανωμένα και τελικλά έφτασε πολύ κοντά στο γκολ στο 37΄. Ο Χολέμπας από τα αριστερά σέντραρε στο δεύτερο δοκάρι, εκεί ο Σαλπιγγίδης πρόλαβε τον αμυντικό και έβαλε την προβολή, όμως ο Κέιλορ Νάβας έδειξε την κλάση του και με το πόδι απέκρουσε σε κόρνερ, διατηρώντας το 0-0, που ήταν και το αποτέλεσμα ημιχρόνου.

Το δεύτερο μέρος άρχισε πολύ άσχημα για την εθνική που βρέθηκε πίσω στο σκορ στο 52΄ σε μία ανύποπτη φάση. Ο Κάμπελ άνοιξε τη μπάλα αριστερά στον Μπολάνιος, αυτός γύρισε στο ύψος της μεγάλης περιοχής στο Ρουίς, ο οποίος έπιασε ένα συρτό και αδύναμο σουτ. Ούτε οι αμυντικοί, όμως, ούτε ο Καρνέζης αντέδρασαν και η μπάλα -χωρίς υπερβολή- απλά κύλησε προς τα δίχτυα, δίνοντας το προβάδισμα στην Κόστα Ρίκα.

Ο Φερνάντο Σάντος -κι αφού πρώτα ο Αυστραλός διαιτητής δεν είδε ένα χέρι του Τοροσίδη μέσα στην περιοχή- έριξε στη μάχη τον Μήτρογλου αντί του Σάμαρη, αλλάζοντας το σύστημα της ελληνικής ομάδας σε 4-4-2. Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα έδειχνε μπλοκαρισμένο, όμως στο 66΄ ο Ντουάρτε αντίκρυσε (ορθώς) δεύτερη κίτρινη κάρτα, για φάουλ στον Χολέμπας, αλλάζοντας τις ισορροπίες του αγώνα. Από εκεί και πέρα η εθνική, με την είσοδο και του Γκέκα, μετέφερε το ματς στο μισό γήπεδο, καθώς και οι Κοσταρικανοί γύρισαν σε μαζική άμυνα και έκλεισαν όλες τις διόδους προς την εστία του Κέιλορ Νάβας. Καθαρό μυαλό δεν υπήρχε στην ελληνική ομάδα, ενώ και οι «στημένες» φάσεις δεν απέφεραν κάτι ουσιαστικό.

Κι ενώ οι παίκτες της Κόστα Ρίκα ετοιμάζονταν για το ραντεβού των προημιτελικών με την Ολλανδία, ήρθε η ισοφάριση στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων. Μετά από ένα γέμισμα στην περιοχή ο Γκέκας δοκίμασε το γυριστό σουτ, ο Κέιλορ Νάβας απέκρουσε, αλλά η μπάλα στρώθηκε στον προωθημένο Σωκράτη Παπασταθόπουλο, ο οποίος την έστειλε στην ανυπεράσπιστη εστία και πανηγύρισε το παρθενικό του γκολ με τη φανέλα της εθνικής. Ταυτόχρονα έστειλε και το ματς στην παράταση, αν και ο Μήτρογλου θα μπορούσε να το «τελειώσει» στο 93΄, όμως η κεφαλιά του διεθνούς επιθετικού βρήκε σε ετοιμότητα τον Νάβας.

Στην παράταση οι Κοσταρικανοί είχαν ξεμείνει από δυνάμεις και η ελληνική ομάδα έψαχνε να βρει τρόπο να διασπάσει την άμυνά τους. Μία κεφαλιά του Γκέκα στο 94΄ που έφυγε άουτ και ένα κοντινό σουτ του Κατσουράνη (αντικατέστησε τον Μανιάτη) που πρόλαβε και μπλόκαρε ο Γκονζάλες ήταν τα πρώτα δείγματα, για να έρθει -και να χαθεί- μία μοναδική ευκαιρία στο 113΄, όταν η εθνική βγήκε στην αντεπίθεση μετά από κόρνερ, με 5 εναντίον 2, αλλά ο Μήτρογλου καθυστέρησε και το τελικό σουτ του Χριστοδουλόπουλου από πλάγια δεξιά απέκρουσε ο Νάβας. Στις καθυστερήσεις της παράτασης ο Μήτρογλου βρέθηκε σε πλεονεκτική θέση, αλλά δεν έπιασε καλά το σουτ και ο Κέιλορ Νάβας απέκρουσε και πάλι, στέλνοντας το ματς στα πέναλτι.

Στην παρθενική δοκιμασία της εθνικής Ελλάδας στη «ρώσικη ρουλέτα», μοιραίος παίκτης αποδείχθηκε ο Φάνης Γκέκας. Ο έμπειρος φορ νικήθηκε στο τέταρτο πέναλτι από τον Κέιλορ Νάβας και οι Κοσταρικανοί, οι οποίοι ήταν απόλυτα εύστοχοι, κατάφεραν με τον Ουμάνια να σκοράρει στο τελευταίο χτύπημα να πάρουν τη νίκη με 5-3 και το εισιτήριο για τα προημιτελικά. Η περιπέτεια της «γαλανόλευκης» στη Βραζιλία τελείωσε στο Ρεσίφε και μαζί τελείωσε το «κεφάλαιο» Φερνάντο Σάντος, αλλά και το… βιβλίο της τεράστιας προσφοράς του Γιώργου Καραγκούνη στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα.
* Μετά το τέλος της παράτασης αποβλήθηκε από τον διαιτητή ο Φερνάντο Σάντος.

Πηγή: in.gr

banner-article

Ροη ειδήσεων