Πολιτική

Αγανάκτηση από τη σαλαμοποίηση της ΔΕΗ

2014-06-24-Ellada-Dei

Στις 2 Ιουλίου το νομοσχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ» στη Βουλή

Την επόμενη Τετάρτη, 2 Ιουλίου, θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο που αφορά στο θέμα της «μικρής» ΔΕΗ.Η συζήτηση του νομοσχεδίου αναμένεται να αποτελέσει την πρώτη δοκιμασία για την κυβερνητική συνοχή μετά τον ανασχηματισμό, πόσο μάλλον όταν μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα της χώρας, από τον όμιλο Μυτιληναίου και την «Ελλάκτωρ» του ομίλου Μπόμπολα, μέχρι τη Motor Oil του Βαρδινογιάννη και τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ του ομίλου Περιστέρη (σ.σ. όλοι είναι σήμερα ανταγωνιστές της ΔΕΗ), ασκούν ισχυρές πιέσεις στο πολιτικό σύστημα να προχωρήσει η διάσπαση της ΔΕΗ προκειμένου σε συνεργασία με ξένες ενεργειακές εταιρείες (π.χ. τη γερμανική RWE) να βάλουν στο χέρι κρατικές παραγωγικές υποδομές αλλά και το πελατολόγιο της μεγαλύτερης δημόσιας επιχείρησης της χώρας.

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο προβλέπει μεταξύ άλλων πως η ‘μικρή ΔΕΗ’ θα πάρει προίκα το 30% των σημερινών δραστηριοτήτων της ΔΕΗ και συγκεκριμένα 11 μονάδες ηλεκτροπαραγωγής ισχύος 2.768 μεγαβάτ, πέντε λιγνιτωρυχεία, πάνω από 3.000 εργαζομένους αλλά και το ένα τρίτο της εμπορικής δραστηριότητας της σημερινής ΔΕΗ που ισοδυναμεί με περίπου 2 εκατ.πελάτες, οι οποίοι θα περάσουν υποχρεωτικά στη νέα εταιρεία, και περίπου 1,8-2 δισ. ευρώ τζίρο.

Η συζήτηση του νομοσχεδίου για τη «μικρή ΔΕΗ» συμπίπτει με δύο ακόμη εξελίξεις στο μέτωπο της ηλεκτρικής ενέργειας μέσα στο καλοκαίρι: την ιδιωτικοποίηση των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και τη μεγάλη αύξηση στις τιμές του ρεύματος από 1ης Ιουλίου για εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά που έχουν τετραμηνιαία κατανάλωση έως 800 κιλοβατώρες.
Για τον ΑΔΜΗΕ έχουν υποβληθεί προσφορές από πέντε ενδιαφερόμενες εταιρείες του εξωτερικού (την κινεζική China State Grid, τον Βέλγο Διαχειριστή Δικτύων Elia, τον Ιταλό Διαχειριστή Terna, το καναδικό Fund PSP Investments και την Indian Power Company) και η ΔΕΗ αναμένεται να προχωρήσει στην επόμενη φάση του διαγωνισμού για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών.

Σε ό,τι αφορά τα τιμολόγια, αναμένονται διψήφια ποσοστά αυξήσεων για οικιακούς καταναλωτές καθώς η διαφορά χρέωσης ανάμεσα στην κατηγορία 0-800 κιλοβατώρες με την επόμενη των 801-2.000 είναι περίπου 21%. Κατά την κυβέρνηση, οι αυξήσεις αυτές θα έχουν αντίκτυπο κυρίως σε εξοχικά και δευτερεύουσες κατοικίες, παρότι εκτιμάται ότι ανάμεσα στους καταναλωτές που θα πληγούν βρίσκονται και χιλιάδες νοικοκυριά τα οποία θα πρέπει να σπεύσουν να ενταχθούν στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο.

ΑΝΑΤΑΡΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ
Η ψήφιση του νομοσχεδίου προκαλεί αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά και τους εργαζόμενους.
«Το ΠΑΣΟΚ συνεχίζοντας τη συνήθη τακτική του να εμπαίζει τον ελληνικό λαό, διαφημίζει από χθες ότι η σύσκεψη για τη ‘μικρή ΔΕΗ’ που θα γίνει στο Μαξίμου, θα σώσει τους εργαζομένους στις προς εκποίηση μονάδες της ΔΕΗ. Η υποκρισία όμως έχει και όρια. Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής που υπογράφει το καταστροφικό νομοσχέδιο για τη λεγόμενη ‘μικρή ΔΕΗ’ είναι ΠΑΣΟΚ», σημειώνει ο υπεύθυνος του τομέα ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, Θανάσης Πετράκος. «Καλούμε όλο τον ελληνικό λαό στη δημιουργία ενός λαϊκού μετώπου, για να αποτρέψουμε την καταστροφική πολιτική της κυβέρνησης, που διασπά και ξεπουλά τη ΔΕΗ», καταλήγει.

ΔΗΜΑΡ
«Μετά την απόφαση για πώληση του πλειοψηφικού πακέτου των μεγάλων δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, η κυβέρνηση Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ ολοκληρώνει την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας με την πώληση της ‘μικρής ΔΕΗ’, δηλαδή, του 30% της όλης δραστηριότητας της ΔΕΗ», σημειώνει η Δημοκρατική Αριστερά.

ΚΚΕ
«Το κυβερνητικό σχέδιο για τη ‘μικρή ΔΕΗ’ οδηγεί σε πρόσθετα βάρη τόσο για τους λαϊκούς καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος όσο και για τους εργαζόμενους του κλάδου, προκειμένου να ολοκληρωθεί η ‘απελευθέρωση’ και να διασφαλιστεί η κερδοφορία των επενδυτών στον τομέα της ενέργειας», αναφέρει σχετικό σχόλιο του ΚΚΕ.

2014-06-24-Epikairothta-DEI-syllalhthrioΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ «ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ»
Το σωματείο που εκπροσωπεί κυρίως εργαζομένους στις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής της δυτικής Μακεδονίας αποφάσισε 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες με την έναρξη της συζήτησης του νομοσχεδίου για τη «μικρή ΔΕΗ».

Ο «Σπάρτακος» κάνει λόγο για τη «μητέρα των μαχών» και καλεί σε «συστράτευση, ουσιαστική συμμετοχή και στήριξη άπαντες τους εργαζόμενους, τους θεσμικούς φορείς, τους συνταξιούχους, τους άνεργους και κάθε έναν πολίτη τούτης της χώρας».

Υπέρ της προκήρυξης κινητοποιήσεων τάσσεται και η Ένωση Διοικητικού και Οικονομικού Προσωπικού (ΕΔΟΠ-ΔΕΗ) υποστηρίζοντας ότι με το νομοσχέδιο «ολοκληρώνεται ο διαμελισμός της επιχείρησης και έτσι η τροφοδοσία με ηλεκτρική ενέργεια στη χώρα εναπόκειται πλέον στα χέρια της ιδιωτικής πρωτοβουλίας με ό,τι αυτό συνεπάγεται για όλους εμάς».
Το νομοσχέδιο για τη δημιουργία της λεγόμενης «μικρής ΔΕΗ», με τον διαχωρισμό και την πώληση μονάδων παραγωγής που αντιστοιχούν στο 30% του παραγωγικού δυναμικού της επιχείρησης και αντίστοιχου μεριδίου πελατών έχει ήδη κατατεθεί στη Βουλή.

Πηγή: efsyn.gr

banner-article

Ροη ειδήσεων