Οικονομία

Κρίσιμη εβδομάδα για την πρώτη δόση των προαπαιτούμενων

2014-06-23-Oikonomia-krisimi-ebdomada

Κρίσιμη εβδομάδα για την πρώτη δόση των προαπαιτούμενων

Του Θανάση Κουκάκη

Περιθώριο έως την επόμενη Δευτέρα 30 Ιουνίου έχει η κυβέρνηση προκειμένου να δρομολογήσει την υλοποίηση μέρους των έξι πρώτων προαπαιτούμενων για τη δόση του Ιουνίου.
Ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης θα κληθεί στις 7 Ιουλίου να ενημερώσει το Eurogroup για την πλήρη εφαρμογή των εν λόγω μέτρων, ώστε να λάβει το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης.

Από τα προαπαιτούμενα του Ιουνίου έχουν υλοποιηθεί ο νόμος για το υπαίθριο εμπόριο και το νέο πλαίσιο αδειοδοτήσεων για τον χωροταξικό σχεδιασμό.
Υπολείπονται η επικαιροποίηση του καταλόγου των φόρων υπέρ τρίτων, η υιοθέτηση κώδικα συμπεριφοράς για τα μέλη της κυβέρνησης, ώστε να περιοριστεί η διαφθορά, η έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης από τα υπουργεία Οικονομικών και Δικαιοσύνης για το σχέδιο δράσης σχετικά με τη είσπραξη των οφειλών και η μείωση του περιθωρίου κέρδους των φαρμακοποιών.

Ο κ. Χαρδούβελης φέρεται να θεωρεί ότι είναι ρεαλιστικός ο στόχος ολοκλήρωσης των προαπαιτούμενων έως το τέλος της εβδομάδας.
Σε κάθε περίπτωση, τόσο ο ίδιος όσο και οι επικεφαλής της τρόικας Τόμσεν (ΔΝΤ), Κοστέλο (ΕΕ) και Μαζούχ (ΕΚΤ) θα παρουσιάσουν στο Eurogroup της 7ης Ιουλίου στις Βρυξέλλες την ελληνική πρόοδο, αλλά και το περιεχόμενο της 10ήμερης αξιολόγησης που θα διενεργήσει η τρόικα στην Αθήνα στο διάστημα 8-18 Ιουλίου.

Το διάστημα που θα βρίσκεται η τρόικα στην Αθήνα η κυβέρνηση θα πρέπει να τρέξει την υλοποίηση των προαπαιτούμενων του Ιουλίου τα οποία θα πρέπει να κλείσουν πριν τις 15 Αυγούστου.
Από αυτά ξεχωρίζουν το νομοσχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ» και οι ρυθμίσεις για τα επικουρικά ταμεία.

Πάντως, το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου θεωρείται κρίσιμο και για την εκτέλεση του προϋπολογισμού με το οικονομικό επιτελείο να προσδοκά στο διάστημα αυτό έσοδα περίπου 5 δισ. ευρώ από το φόρο εισοδήματος και τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ).

Δεδομένων μάλιστα των πρόσφατων δικαστικών αποφάσεων για τους ένστολους και τις αποδοχές των δικαστών η πορεία των φορολογικών εσόδων θα είναι εκείνη που θα κρίνει το εάν η εκτέλεση του προϋπολογισμού παρεκκλίνει του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ.

Πηγή: in.gr

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας