Οικονομία

Κατασχέσεις σε οφειλέτες με αποδεδειγμένη φοροδοτική ικανότητα

2014 06 17 oikonomia

Ακατάσχετο 1.500 ευρώ για ατομικό λογαριασμό

Τη διαβεβαίωση ότι οι κατασχέσεις χρεών του φορολογικού μηχανισμού δεν στοχεύουν σε τραπεζικούς λογαριασμούς μικροκαταθετών παρέχουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, σχολιάζοντας την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία κρίθηκαν νόμιμες οι κατασχέσεις χρηματικών ποσών που βρίσκονται σε τραπεζικούς λογαριασμούς χωρίς την προηγούμενη ενημέρωση του οφειλέτη.

Σύμφωνα με τα εν λόγω στελέχη κάθε φορά που ένα πιστωτικό ίδρυμα λαμβάνει σχετικό αίτημα από τις εφορίες, είναι υποχρεωμένο εκ του νόμου να προχωρήσει στην κατάσχεση και να αποδώσει το ποσό στην ΔΟΥ που το ζήτησε, όπως ακριβώς ορίζει ο Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.

Διευκρινίζεται πάντως πως ο φορολογικός μηχανισμός δεν στοχεύει σε τραπεζικούς λογαριασμούς μικροκαταθετών ή μικροοφειλετών, καθώς αυτοί προστατεύονται από το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο περί ακατάσχετου έως 1.500 ευρώ. Αντιθέτως οι οφειλέτες που έχουν χρέη άνω των 5.000 ευρώ ή φορολογούμενοι με μικρότερα χρέη και αποδεδειγμένη φοροδοτική ικανότητα θα μπαίνουν στο επίκεντρο των αρχών.

Σε κάθε περίπτωση όσοι κινδυνεύουν με κατασχέσεις καταθετικών λογαριασμών για χρέη είτε προς το Δημόσιο είτε προς τις τράπεζες θα πρέπει να προβούν άμεσα σε δήλωση προς την τράπεζα που τηρούν λογαριασμό, για τον οποίο επιθυμούν να ισχύει το ακατάσχετο των 1.500 ευρώ για ατομικό τους λογαριασμό ή των 2.000 ευρώ για κοινό λογαριασμό.

Συνήθως οι Τράπεζες δεν ερευνούν αν ο λογαριασμός που τηρεί στην τράπεζα ο πολίτης είναι λογαριασμός στον οποίο κατατίθεται ο μισθός ή η σύνταξη ή το ασφαλιστικό επίδομα και κατάσχουν το σύνολο του ποσού. Για τον λόγο αυτό είναι απαραίτητο να δηλώνεται ο ακατάσχετος λογαριασμός.

Σημειώνεται πως ο νόμος προβλέπει ότι για ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο άνω των 500 ευρώ δύνανται να επιβληθούν όλα τα εναλλακτικά αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, συμπεριλαμβανομένων και των κατασχέσεων ακινήτων. Δηλαδή για ένα χρέος 501 ευρώ μπορεί η Εφορία να ζητήσει κατάσχεση ακινήτου. Ακόμη, η Εφορία μπορεί να προχωρήσει σε κατάσχεση αυτοκινήτου, σκάφους ή οποιουδήποτε άλλου κινητού περιουσιακού στοιχείου του οφειλέτη, εφόσον χρωστάει πάνω από 500 ευρώ.

Πηγή: In.gr

banner-article

Ροη ειδήσεων