Πολιτισμός

«Σκηνές από τον βίο του Ματίας Αλµοσίνο»

«Σκηνές από τον βίο του Ματίας Αλµοσίνο»

Το νέο μυθιστόρημα του Ισίδωρου Ζουργού στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας

Σκηνές, στην κυριολεξία, από το νέο βιβλίο του Ισίδωρου Ζουργού, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν οι φίλοι της λογοτεχνίας το μεσημέρι του Σαββάτου στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας.
Η εκδήλωση ήταν μια συνδιοργάνωση του Συνδέσμου Φιλολόγων Νομού Ημαθίας, της Βιβλιοθήκης, του Βιβλιοπωλείου «Ηλιοτρόπιο» και των Εκδόσεων Πατάκη.
Η εμπεριστατωμένη παρουσίαση του μυθιστορήματος «Σκηνές από τον βίο του Ματίας Αλµοσίνο», με τη διεισδυτική, κριτική ματιά του Παντελή Τσαλουχίδη, Μέλους του Συνδέσμου Φιλολόγων, έδωσε μια οπτικοποιημένη σχεδόν, αμεσότητα στην αποτύπωση μιας… «ανθρωπογεωγραφίας» του ήρωα του βιβλίου, ανάμεσα στον τόπο, το χρόνο και την αυτοσυνειδησία.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
«…To μυθιστόρημα Σκηνές από τον βίο του Ματίας Αλµοσίνο είναι το 7ο κατά σειρά μυθιστόρημα του συγγραφέα Ισίδωρου Ζουργού. Η ανοιχτή παλάµη ενός χεριού που ακουµπάει στον χάρτη της Ευρώπης του 17ου αιώνα, ενώ κάθε δάχτυλο της αφήγησης δείχνει και διαφορετικό σηµείο του ορίζοντα – η Αγγλία του Νεύτωνα και της Βασιλικής Εταιρείας, το ανεξίθρησκο Άµστερνταµ των εµπόρων, η παγωµένη Πετρούπολη του τσάρου µεταρρυθµιστή, η Βενετία της μάσκας…
Ο καρπός του χεριού αγγίζει την οθωμανική απεραντοσύνη, τη Θεσσαλονίκη, την Κωνσταντινούπολη και τον Χάνδακα, τα όρια της Ευρώπης.
Ο Ματίας Αλµοσίνο, κρυπτοεβραίος στη Βασιλεία της Ελβετίας, διασχίζει από τρυφερή ηλικία τη Respublica Christiana, τη χριστιανική επικράτεια, ορφανός µε τον τρόπο του Ντίκενς και δέσμιος της θεοκρατικής καταδυνάστευσης της εποχής του. Χτίζει την ενηλικίωσή του μέσα από περιπέτειες, καθώς αλλάζει μάσκες θρησκευτικής και φυλετικής ταυτότητας, διχασμένος σχεδόν ως το τέλος από το μέγα διακύβευμα που εγκαινιάζει ο αιώνας του: τη γέννηση του επιστημονικού λόγου και την ανάφλεξη του ορθολογισμού απέναντι στη νοσταλγία του θαύματος και στις πιο ακραίες μεσσιανικές προσδοκίες…».

2014-06-14-Zourgos9ΕΥΓΕΝΙΑ ΚΑΒΑΛΛΑΡΗ
Η Ευγενία Καβαλλάρη, Πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Ημαθίας, μιλώντας για το βιβλίο και τον ήρωα, ανέφερε σχετικά:2014-06-14-Zourgos
«…Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα πολυσέλιδο, με το χάρτη της Ευρώπης, με πολλές υποσημειώσεις και βιβλιογραφικές αναφορές και παρουσιάζει τον πολυτάραχο βίο του Αλμοσίνο, αναπαριστώντας παράλληλα τους τόπους και τον πολιτισμό της εποχής του. Ο Αλμοσίνο, ο κύριος χαρακτήρας, είναι ένας ταξιδιώτης,… ο ταξιδιώτης (όπως αναφέρεται στη σελ.26) το πιο μοναχικό πλάσμα στον κόσμο, ένα πούπουλο ανεμοδαρμένο που σε κάθε άλλον που συναντά αντικρίζει το πρόσωπο του Θεού…».

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΤΣΑΛΟΥΧΙΔΗΣ
Για το μυθιστόρημα και τα χαρακτηριστικά γραφής του συγγραφέα μίλησε, στη συνέχεια, διεξοδικά ο Παντελής Τσαλουχίδης, ενώ σκιαγραφώντας το «περίγραμμα» της προσωπικότητας και αναπτύσσοντας τη δράση της περιπλάνησής του ήρωα σημείωσε μεταξύ άλλων: «Σκηνές από τον βίο του Ματίας Αλµοσίνο» «…Ο Ματίας Αλμοσίνο γίνεται κατ’ ανάγκη Χριστιανός, αλλά παραμένει αγνωστικιστής σε όλη του τη ζωή για να καταλήξει να γίνει συνειδητά Μοναχός, με τη θέλησή του, σε μια αντιφατική εποχή με τις Θεοκρατικές αντιλήψεις να κρατούν ακόμα καλά στις συλλογικές νοοτροπίες και το Διαφωτισμό να κάνει τα πρώτα του βήματα.
Αναζητά μέσα από το ταξίδι του, τη γνώση της επιστήμης, πέρα από κάθε μορφής Θεολογίες και ενάντια σε κάθε πρόληψη, δεισιδαιμονία ή αυθεντία, αναζητώντας στην πραγματικότητα τον Θεό και καταλήγοντας στην πεποίθηση ότι τον βρίσκει στο πρόσωπο του άλλου, του πλησίον…».

2014-06-14-Zourgos2ΙΣΙΔΩΡΟΣ ΖΟΥΡΓΟΣ
Ο ίδιος ο συγγραφέας στη συνέχεια, παίρνοντας το λόγο, αποκάλυψε: «…Έγραψα αυτό το βιβλίο, γιατί είχα μια πολύ μεγάλη προσωπική ανάγκη. Να μιλήσω για έναν θετικό ήρωα, αυτό που λέμε κάθε μέρα, έναν καλό άνθρωπο, χωρίς όμως την απλοϊκότητα με την οποία …ντύνουμε αυτόν το χαρακτηρισμό.
Έναν άνθρωπο καλό αλλά ταυτόχρονα απόλυτα υποψιασμένο στους μετεωρισμούς και τα στοιχήματα της φιλοσοφίας και της επιστήμης (…) Ζώντας σε αυτή τη χώρα τα τελευταία χρόνια, βλέπουμε να γκρεμίζεται κάθε μέρα και κάτι από τη ζωή μας και μέσα σε αυτό το ναυάγιο, είχα την ανάγκη να έχω έναν απολύτως θετικό ήρωα από τον οποίο εγώ θα ήθελα πάνω από όλα να γαντζωθώ πάνω του…».

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Ο Ισίδωρος Ζουργός ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη υπηρετώντας την Α/θμια Εκπαίδευση με την ιδιότητα του δασκάλου. Έχει κατά καιρούς συνεργαστεί με διάφορα περιοδικά, δημοσιεύοντας ποίηση, πεζογραφία και βιβλιογραφικά κριτικά σημειώματα, ενώ έχει ασχοληθεί και με θέματα διδασκαλίας της λογοτεχνίας στο Δημοτικό Σχολείο, καθώς και Ιστορίας Εκπαίδευσης.

Κωστής Χαλάτσης

banner-article

Ροη ειδήσεων